Davidsterren niet welkom op “Dyke march”

Afgelopen zaterdag was er een demonstratie in Chicago voor de rechten van lesbiennes. Davidsterren waren echter niet welkom: een aantal vrouwen, die regenboogvlaggen met daarop davidsterren met zich droegen, werden gevraagd de Dyke March te verlaten.

Volgens de organisatoren van de mars zouden de joodse vlaggen een “onveilig gevoel” bij andere deelnemers oproepen. De Dyke March was volgens de organisatoren antizionistisch, en pro-Palestijns.

Een davidster staat echter niet automatisch voor zionisme, maar ten eerste en vooral als symbool voor het jodendom. De joodse LGBT-activisten droegen bij de demonstratie geen Israelische vlaggen bij zich, maar regenboogvlaggen met daarop een davidster.

De verwijdering van de joodse vrouwen heeft voor veel commotie gezorgd. Naar aanleiding daarvan hebben de organisatoren een nieuw persbericht over het incident gepubliceerd. Zij stellen nu dat de vrouwen niet vanwege hun davidster-vlaggen zijn verwijderd, maar omdat ze door pro-Palestijnse leuzen heen pro-zionistische slogans zouden hebben geroepen. Dit zagen de leiders van de mars als sabotage. Pas daarop, zo beweren ze, vroegen ze de vrouwen in kwestie weg te gaan. Het besluit van verwijdering is volgens hen dus niet antisemitisch, maar antizionistisch.

Joodse leiders binnen de LGBT-gemeenschap zeggen dat mensen die pro-Israel zijn zich steeds ongemakkelijker voelen bij demonstraties voor homorechten. Ze durven hun identiteit niet altijd meer uit te drukken. Sommige LGBT-activisten beschuldigen collega’s die pro-Israel zijn van pinkwashing. Zij menen dat Israel en haar aanhangers hun tolerantie ten aanzien van de LGBT-gemeenschap misbruiken om de bezetting van Palestijnse gebieden te verbloemen.

Net als op vele andere plekken in de wereld vinden er in Israel jaarlijks meerdere Pride parades plaats. De bekendste is die in Tel Aviv. Dit jaar op 9 juni kwamen zo’n 200.000 bezoekers af op het openbare feest dat dit jaar in het teken van biseksualiteit stond.

 

 

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, The New York Times, The Algemeiner.