De Amerikaanse presidentsverkiezingen en Israel

Op 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen: krijgen zij nog vier jaar Trump of slaat men een nieuwe weg in met Biden? De invloed van deze verkiezingen zal ver buiten de Amerikaanse grenzen te merken zijn, en met name in het Midden-Oosten. Beslissingen in Washington, D.C. hebben veel invloed in Jeruzalem.

Naast de presidentsverkiezing, kiezen de Amerikanen in veel staten ook leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De uitslag daarvan kan de volgende president zowel helpen als dwarszitten in het maken van nieuw beleid.

De Republikeinen

Donald Trump heeft zichzelf wel eens omschreven als de meest pro-Israel president, en dat heeft hij met zijn Midden-Oosten beleid ook zeker laten zien. Zo erkende hij Jeruzalem als de hoofdstad van Israel, verhuisde hij de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en erkende Trump de annexatie van de Golanhoogten, zag hij geen problemen met de nederzettingen en kreeg Trump het voor elkaar om Israel en meerdere Arabische landen een vredesdeal te laten sluiten. Daarnaast trok de VS zich terug uit de Iran-deal, tot grote blijdschap van premier Netanyahu, en werd de Iraanse generaal Qassem Soleimani uitgeschakeld. 

De banden met de Palestijnse Autoriteit zijn tot een dieptepunt gedaald: mede door het voorstellen van de ‘Deal of the Century’ zijn banden tussen Ramallah en Washington duurzaam verbroken en gaat er geen Amerikaans geld meer naar de UNRWA en is het Palestijnse kantoor in Washington, D.C. gesloten.

Nog vier jaar Trump betekent een voorzetting van dit beleid, waarmee hij zijn evangelisch-christelijke en orthodox-joodse kiezers het beleid geeft waar zij om gevraagd hebben. Daarentegen zijn er ook veel Amerikanen die zich ernstig zorgen maken over nog vier jaar Trump, daar hij beschuldigd wordt van banden met rechts-extremisten en racisten. Trump heeft zulke beschuldigingen altijd van de hand gedaan en zulke banden resoluut ontkend.

 

De Democraten

Joe Biden staat bekend als de vicepresident van Barack Obama. Verwacht wordt dan ook dat zijn beleid een stuk meer gematigder en minder uitgesproken pro-Netanyahu zal zijn dan dat van Trump. Hoewel de Democraten van oudsher pro-Israel zijn, wordt Israel een steeds grotere bron van onenigheid binnen de partij. Met name de Squad – vier jonge vrouwelijke niet-witte Afgevaardigden –  zijn uiterst kritisch op het beleid van de Israelische regering.

Zo zal Biden veel kritischer zijn op de nederzettingenpolitiek en zeker trachten om de Israelis en de Palestijnen weer om de tafel te krijgen. De mainstream Democraten zijn tegen BDS, en zijn van mening dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel moet blijven. Ook willen zij de banden tussen de VS en de Palestijnen opnieuw opstarten, en de Palestijnse Autoriteit de financiële steun teruggeven die zij eerder ontvingen. De Democraten staan uitgesproken voor een tweestatenoplossing, waarin de veiligheid van Israel gegarandeerd is. Hun band met de huidige Israelische regering is in ieder geval minder hecht dan de zeer bevriende houding van Trump tegenover Netanyahu.

Met hun beleid zullen de Democraten veel joodse kiezers in de VS aanspreken, waarvan de meerderheid een stuk kritischer aankijkt tegen Israel, en vaak nog meer zorgen heeft over sociale en economische kwesties en de aanpak van de coronacrisis in de Verenigde Staten.