De LRSAM-luchtafweerraket: innovatieve samenwerking India en Israel

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Afgelopen zondag is bij wijze van een ceremonie de eerste LRSAM-raket aan de Indiase marine overhandigd. De luchtverdedigingsraket is ontwikkeld door Israelische en Indiase bedrijven.

De LRSAM, wat staat voor Long Range Surface to Air Missile, is bedoeld om het luchtruim te verdedigen. De raket, die in Israel Barak-8 heet, kan optreden tegen allerlei dreigingen in de lucht, waaronder vliegtuigen, drones, en andere raketten. Het LRSAM-systeem bestaat uit geavanceerde radars en commando- en controlesystemen. De raket zelf beschikt over hoogstaande infrarode sensors waarmee het haar doel kan blijven volgen.

Het geavanceerde luchtafweersysteem is het resultaat van samenwerking tussen verschillende Indiase bedrijven – waaronder Defense Research and Development Organization (DRDO) – en Israelische firma’s zoals Elta en Rafael. India heeft zich ontwikkeld tot één van de grootste afnemers van Israelische defensieapparatuur. De nauwe relatie tussen de twee landen werd afgelopen maand nog bevestigd door een meerdaags bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan de Joodse staat.

De Indiase minister van Defensie Arun Jaitley noemde de ingebruikname van de LRSAM “een historische dag voor India”.  Volgens de bewindvoerder laat het nieuwe luchtafweersysteem de potentie en kunde van Indiase industrie zien. Uitvoerend adjunct-directeur van Israel Aerospace Industries (IAI) Boaz Levi noemt de in India gebouwde raket “een droom die uitkomt”. Levi noemt de ontwikkeling van de luchtafweerraket “een opwindende stap voor de al jarenlange samenwerking tussen IAI, de Indiase overheid, DRDO en andere partners, die een technologische en technische inspanning van het hoogste niveau weerspiegelt”.

Israel is ook voornemens de Barak-8 in gebruik te nemen. De Israelische marine is momenteel haar korvetvloot aan het moderniseren. De verdedigingscapaciteiten van de Sa’ar schepen worden met de uitrusting van de LRSAM aanzienlijk uitgebreid.

 

Bronnen: i24 News, The Jerusalem Post, The New Indian Express.