Demonstraties in Tel Aviv

In Tel Aviv hebben tienduizenden Joodse kolonisten gedemonstreerd tegen het geweld van Palestijnse terroristen. Ze eisten van de Israelische regering meer inspanning om het geweld te bestrijden. De betogers zeiden verder dat er niet onderhandeld moet worden met het Palestijns Gezag, maar dat het moet worden bestreden zoals de VS de terroristen van al-Qaeda bestrijden. Veel demonstranten droegen wapens. De betoging in Tel Aviv werd begeleid door zo’n 1500 politiemensen.

Ondertussen blijft Israel Palestijnen bestoken. Israelische helicopters hebben in Gaza een fabriek gebombardeerd waar wapens gemaakt zouden worden. Ook werd een gebouw van de Palestijnse geheime dienst met raketten bestookt. Bij de grensplaats Erez bij Gaza zijn twee Palestijnen omgekomen in een vuurgevecht met Israëlische militairen.

Het Israelische leger heeft ook zeshonderd Palestijnen gevangen genomen in de stad Qalqilya. Israëlische militairen houden de autonome Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever sinds zonsopgang bezet. Gebouwen van de Palestijnse politie werden onder vuur genomen en het kwam tot gevechten op straat. Daarbij zijn zeker twee Palestijnen gedood, vier raakten gewond. Voordat de militairen de stad binnentrokken werd de elektriciteit in Qalqilya afgesloten.

Tulkarem

Zaterdag werden in Tulkarem, niet ver van Qalqilya, enkele honderden Palestijnen gevangen genomen. Bovendien bezetten Israëlische militairen een Palestijns vluchtelingenkamp bij Bethlehem.

Zondagavond raakte een dertienjarige Israelische jongen gewond toen een Palestijn in de havenstad Ashdod het vuur opende op een groep feestgangers. Ze werden beschoten toen ze uit een zaal naast een synagoge kwamen. De dader werd door de politie overmeesterd. Een andere Palestijn die de schutter heeft geholpen sloeg op de vlucht.

Co-existentie

De raad van samenwerkende Golfstaten heeft zich inmiddels uitgesproken voor vreedzame co-existentie tussen Arabische landen en Israel. De minister van Buitenlandse Zaken van de landen waren bijeen in de hoofdstad van Saudi-Arabie, Riad. De ministers betuigden hun steun aan het vredesplan van de Saudische kroonprins Abdullah. Dat plan wordt eind deze maand in Libanon besproken door de Arabische landen.

Het geweld tussen Israel en de Palestijnen is één van de belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens een ontmoeting tussen de Amerikaanse vice-president Cheney en de Britse premier Blair. Cheney reist later door naar het Midden-Oosten waar hij waarschijnlijk zal proberen een coalitie tegen Irak in te stellen. De oplossing van het conflict tussen de Palestijnen en Israel is cruciaal, willen landen als Jordanie en Saudie-Arabie meewerken aan een mogelijke aanval op Irak.

Bron: Nos nieuws