Derde Israelische hulpmissie naar Vanuatu

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 25 mrt 2015

IsraAIDinVanuatuEen Israelisch hulpverlenersteam van IsraAID heeft recentelijk de afgelegen eilanden van Vanuatu in de Grote Oceaan aangedaan, waar de cycloon Pam op 14 maart enorme schade aan heeft gericht. Het Israelische team heeft samen met een minister van de eilandengroep en lokale vrijwilligers ruim 40 ton rijst, meel en drinkwater verdeeld onder de bewoners van de Tongoa- en Mataso-eilanden van Vanuatu.

De situatie op het afgelegen eiland Tongoa is het best te beschrijven als een land dat van de basis af moet worden opgebouwd. Er zijn geen schoon drinkwater, eten, medicijnen en elektriciteit, en bovendien is het gros van de scholen en huizen vernietigd door de storm. De landbouwoogsten van dit jaar op de eilanden kunnen als verloren worden beschouwd.

De eerste twee IsraAID teams verlieten het eiland met de belofte om snel met nieuwe voorraden terug te komen naar de eilandengroep. Een derde missie zal hoogstwaarschijnlijk deze week al vertrekken vanuit Israel. Het derde team omvat ook medisch personeel, traumapsychologen en specialisten op het gebied van waterhuishouding. De eerste twee missies bezochten dertien dorpen op de eilanden Tongoa en Mataso en leverden hier hulpgoederen af. In deze dertien dorpen zijn alle scholen door de cycloon met de grond gelijk gemaakt. In een afgelegen dorp bleek dat er nog maar vier van de 42 huizen overeind stonden.