Diepste en langste Hamastunnel ooit ontdekt en vernietigd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 16 apr 2018 GAZA HAMAS IDF TUNNEL

Het afgelopen weekeinde heeft het Israelische leger weer een infiltratietunnel afkomstig uit Gaza ontdekt. Volgens de IDF was de terreurtunnel al “gebruiksklaar.” Inmiddels is het ondergrondse bouwwerk, de diepste en langste door Hamas ooit gegraven, onschadelijk gemaakt.

De afgelopen maanden zijn in totaal vijf tunnels ontdekt die vanuit Gaza naar Israel leiden. Terreurorganisaties zoals Hamas en Islamitische Jihad trachten ondergronds de Joodse staat te infiltreren. Tijdens de militaire operatie in 2014 in Gaza werden tientallen tunnels door de IDF verwoest. Hamas en haar bondgenoten probeerden via deze ondergrondse gangen Israel te infiltreren en aanslagen te plegen. Om dit gevaar tegen te gaan, is Israel een ondergrondse muur aan het bouwen om de gravers tegen te houden. De subterrane barrière bevat daarnaast allerlei technologische snufjes om ondergrondse activiteiten te detecteren. De ontdekkingen van de tunnels in de afgelopen maanden bewijzen de effectiviteit daarvan.

De ondergrondse gang die afgelopen weekeinde is vernietigd, liep vanuit het noorden van de Gazastrook tot aan de Israelische dorpjes Nahal Oz en Kfar Aza. Volgens het Israelische leger gaat het om de diepste en langste Hamastunnel ooit. Er zijn dus een hoop moeite en bouwmaterialen in gestoken. Deze had de terreurbeweging kunnen investeren in het opbouwen van Gaza, maar dat is blijkbaar geen prioriteit voor Hamas, dat al elf jaar de kustenclave regeert.

De tunnel liep onder een gebied waar de afgelopen weken volgens de IDF de Mars van Terugkeer-protesten zich concentreerden. Dit is geen toeval, zo denkt het Israelische leger. De onrust bij de demonstraties en rellen zouden door Hamas zijn gebruikt in een poging om hun ondergrondse activiteiten te verhullen. De terreurbeweging heeft echter een bittere pil te slikken, daar deze camouflage dus niet heeft gewerkt.

Naar aanleiding van de recent vernietigde tunnel, heeft het Israelische leger het bestaan van een speciaal laboratorium onthuld. Het lab is twee jaar geleden opgericht met als doel om ondergrondse bouwsels die de Israelische staat infiltreren te detecteren. De IDF noemt het onderzoekscentrum de “technologische arm” voor tunneldetectie. Volgens voormalig minister van Defensie Moshe Ya’alon is Israel met deze expertise wereldleider op het gebied van ondergrondse oorlogvoering. 

Vier leden Islamitische Jihad omgekomen
In het zelfde weekeinde dat de tunnel is vernietigd, zijn ook vier leden van Islamitische Jihad omgekomen. Dat heeft de terroristische organisatie zelf bekend gemaakt. het enige wat de jihadistische groepering heeft laten weten, is dat de leden om zijn gekomen tijdens het “voorbereiden van een missie.” Volgens Palestijnse media reden de vier terroristen op quads richting de grens met Israel, toen plots hun explosieven voortijdig afgingen. Dit is overigens niet de eerste keer dat Islamitische Jihad-terroristen door vroegtijdige explosies omkomen.