Documentaire: CIDI 40 jaar

IN NEDERLAND / Door: MIKE DURAND / 18 nov 2013 ANTISEMITISME AUSCHWITZ CIDI

Actie Aushchwitz augustus 1989 aJom Kippoer 1973: oorlog voor Israel, Arabische olieboycot voor Nederland. Ineens draaide de por-Israelische stemming om in Nederland. De inmiddels overleden Bob Levisson richtte het CIDI op: “De noodzaak was heel groot, wie moest het anders doen.”Levisson belde met ‘iedereen’: “Wij zijn er,” kondigde hij aan, “komt u maar als u vragen hebt”. De vragen komen nog steeds.

De documentaire CIDI 40 jaar volgt het helemaal: filmmaakster Dikla Zeidler verzamelde archiefbeelden, knipsels, herinneringen van CIDI-pioniers en oud filmmateriaal. Maandagmiddag [11 november 2013, red.] ging de documentaire op het CIDI-evenement in première. We zien hoe Den Uyl de autoloze zondig aankondigt: de Arabische boycot van Israel liep nog jaren door. Ronny Naftaniel greep in met zijn Zwartboek over Nederlandse bedrijven die niet-Joodverklaringen afgaven voor de Arabische boycot. Het werd één van zijn grootste successen; al snel werden de verklaringen als discriminatoir verboden. We zien Naftaniel demonstreren tegen Racisme en Antisemitisme met Levisson en een nog jonge rabbijn Soetendorp: “Je kan eigenlijk niet alleen met Israel bezig zijn, je moet ook antisemitisme aanpakken”, zegt Naftaniel in de film. De antisemtismepoot van CIDI is geboren.

Meer beelden van toen tonen Naftaniel in actie tegen het kruis bij Auschwitz in 1986, met een enorme Davidster op een auto geparkeerd voor de Haagse residentievan de pauselijke nuntius, en beelden van Naftaniel over de Golfoorlog, toen CIDI een informatietelefoon opzette waarmee het vreemd afliep. De Joodse tegoeden, de Goudpool, en de Liro-affaire. Zeidler nam het oude materiaal en maakte een mooi tijdbeeld, afgewisseld met commentaren van ‘grote spelers’ toen en nu. Naftaniel was altijd beminnelijk, horen we. “Hij is geen drammer, maar hij legt zich niet snel neer bij het feit dat je iets anders vindt dan hij,” zo vat Verhagen de carrière van Mr. CIDI samen.

De aanwezigen kregen na afloop de uitgebreide versie van 50 minuten cadeau op DVD. CIDI-vrienden die niet aanwezig konden zijn kunnen deze bestellen voor 1,50 euro verzendkosten door te e-mailen naar cidi@cidi.nl met als onderwerp: DVD. De korte versie van de documentaire is vanaf nu te zien op het YouTubekanaal van CIDItv.