Doden bij aanslag met bus inIsraël

ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) – Bij een aanslag met een bus op een halteplaats zijn woensdag in Israël acht mensen om het leven gekomen. De buschauffeur reed tijdens de ochtendspits in op een groep mensen die langs de weg stond te wachten, onder wie veel militairen. Het incident had plaats nabij Holon ten zuiden van Tel Aviv. Volgens de politie raakten ten minste 21 Israëli’s gewond.

Na de aanslag wist de Palestijnse chauffeur met de bus te ontkomen. Hij is na een achtervolging door de politie neergeschoten en gearresteerd, toen de bus tegen een vrachtwagen botste. Hij raakte hierbij ernstig gewond. De dader is een 35-jarige man uit Gaza en vader van vijf kinderen.

Volgens de politie heeft de man voor de aanslag een groep Palestijnen naar hun werk in centraal-Israël gebracht. Na afloop van zijn dienst had hij de bus moeten afleveren in Tel Aviv.

Een onbekende groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, aldus het Arabische televisiestation Al-Jazeera. Maar volgens de Palestijnse functionaris Ahmed Abdel Rahman gaat het om een ,,individuele actie”.

"Druk verhogen"

Israël heeft na de aanslag de wereld opgeroepen de druk op de Palestijnse leider Arafat te verhogen. Volgens demissionair premier Barak moet de Palestijnse president veel meer doen om het geweld in de bezette gebieden te beteugelen. Hij houdt Arafat verantwoordelijk voor de aanslag.

Israël hervat geen vredesonderhandelingen zolang de Palestijnse president Arafat geen bevel heeft gegeven tot een einde aan het geweld. Hij is daartoe ook in staat, want het gaat niet om ,,spontane acties en de betrokken organisaties vallen direct onder zijn verantwoordelijheid”.

Deze boodschap kreeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell woensdag van een delegatie die gekozen Israëlische premier Sharon naar Washington heeft gestuurd voor overleg.

Sharon noemde de aanslag zeer ernstig. Volgens zijn woordvoerder ziet de Likud-leider het herstel van de veiligheid van de Israëlische burgers als zijn eerste doel.

"Laks"

Arafat oefent veel te weinig controle uit over zijn ondergeschikten, meent Barak. Bovendien zou hij laks zijn in het bestrijden van de golf van geweld in de bezette gebieden, die overigens voornamelijk Palestijnse levens kost. Volgens Barak verdient Arafat geen internationale status als Palestijns ‘staatshoofd’.

Arafat was woensdag in de Turkse hoofdstad Ankara voor overleg met minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem. ,,Wij staan voor een werkelijke escalatie van militaire aanvallen tegen ons volk. Ik ben tegen terreurdaden. Desondanks zijn wij nog steeds vastbesloten een eerlijke en duurzame vrede te bereiken”, zei hij op een persconferentie.

De Amerikaanse president Bush heeft de aanslag inmiddels veroordeeld en Barak gecondoleerd met de slachtoffers. Hij riep de partijen op te werken aan het herstellen van de rust in de regio.