Doden bij aanslag op schoolbus Gazastrook

NOS Nieuws

Doden bij aanslag op schoolbus Gazastrook

Bij een aanslag op een schoolbus met joodse kinderen in de Gazastrook zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Twaalf mensen, waaronder de schoolkinderen zijn gewond geraakt. De bus is afkomstig uit een joodse nederzetting in de Gazastrook.

Het is nog niet duidelijk of er in de bus slachtoffers zijn gevallen, of onder de Israëlische militairen die de bus door het Palestijnse gebied moesten begeleiden. In de Gazastrook wonen ongeveer 7000 kolonisten in beschermde nederzettingen. In het gebied wonen ongeveer twee miljoen Palestijnen, voornamelijk in vluchtelingenkampen.

Internationale waarnemers

De Israëlische regering lijkt bereid om internationale waarnemers toe te laten tot de Palestijnse gebieden. Dat meldt de Financial Times. Volgens de Britse krant praten Israëlische, Palestijnse en Europese onderhandelaars in New York over een ongewapende troepenmacht.

Het voorstel is gedaan door Frankrijk en heeft onder meer de steun van Groot-Brittannië. De Israëlische premier Barak staat niet afwijzend tegenover de komst van ongewapende internationale waarnemers. De Palestijnse leider Arafat wil meer: hij heeft de Verenigde Naties gevraagd om een bewapende vredesmacht van 2.000 militairen ter bescherming van de Palestijnse bevolking. Israël sluit dat uit.