Doden bij bomaanslag Tel Aviv

NOS Nieuws

Bij een aanslag in de Israëlische stad Tel Aviv zijn drie doden en 32 gewonden gevallen. Daarnaast kwam ook de 16-jarige dader om. Het doelwit was een drukke openluchtmarkt in het centrum van Tel Aviv.

Na de explosie zochten politieagenten in prullenbakken naar mogelijk meer explosieven. Uit angst voor een tweede ontploffing is de Carmel-markt hermetisch afgesloten. De aanslag is opgeëist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Nablus

De zelfmoordenaar was een 16-jarige uit het Askar-vluchtelingenkamp nabij Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Hij had vijf kilo explosieven op zijn lichaam gebonden. De drie andere doden zijn Israëlische burgers.

Het is voor het eerst in ruim twee jaar dat het PFLP een zelfmoordaanslag pleegt. De bekendste recente actie van de groepering was in oktober 2001, toen de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi, werd omgebracht.

Na die aanslag heef het Israëlische leger de groepering hard aangepakt en veel PFLP-aanghangers opgepakt.

Terughoudendheid

Het is de eerste grote aanslag op een Israëlisch doel sinds eind september. In Jeruzalem kwamen twee Israëlische politiemannen om toen een Palestijnse vrouw zichzelf opblies.

De aanslag komt op een moment dat Israël pleit voor meer terughoudendheid in haar acties tegen Palestijnse militanten. Hamas, dat verantwoordelijk is voor tientallen zelfmoordaanslagen, zegt niet te weten wie er achter de aanslag op de markt zit.

Arafat

De Palestijnse president, Yasser Arafat, heeft via een medewerker laten weten dat hij de aanslag veroordeeld. Arafat verblijft momenteel in een ziekenhuis in Frankrijk. Hij werd daar afgelopen week heen gevlogen voor medische behandeling. Volgens een functionaris gaat het goed met hem en worden de onderzoeken binnen twee dagen afgerond.

Vredesproces

Ook de Palestijnse minister Saeb Erekat veroordeelde de aanslag. "Wij dringen er bij de internationale gemeenschap op aan alle mogelijke inspanningen te verrichten om het vredesproces tussen de Israëli’s en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Dat is de enige manier om deze geweldadige cyclus te doorbreken".