Doden bij zelfmoordaanslag Haifa

NOS Nieuws

In de Israëlische havenstad Haifa zijn vijftien doden gevallen toen een Palestijn zichzelf opblies in een restaurant. Ook de joodse nederzetting Efrata, ten zuiden van Bethlehem, is opgeschrikt door een zware explosie.

Haifa

De Islamitische Jihad en Hamas hebben de aanslag, waarbij tientallen gewonden zijn gevallen, opgeëist. Volgens ooggetuigen is het restaurant helemaal verwoest.

Efrata

De explosie in Efrata vond plaats vlakbij een medische kliniek. Het gaat vrijwel zeker om een zelfmoordaanslag. Volgens de eerste berichten zijn er zeker vier gewonden. Volgens getuigen heeft de dader zich vlak bij een groep medische vrijwilligers van de hulpdienst Magen David Adom (het Israëlische Rode Kruis) opgeblazen met een bom die hij op zijn lichaam droeg. Of de dader om het leven gekomen is, is nog niet duidelijk.

‘Ketting van terrorisme’

De explosies komen op het moment dat het Israëlische leger in Ramallah de Palestijnse leider Arafat in zijn hoofdkantoor omsingeld houdt. Het zijn de vierde en vermoedelijk vijfde zelfmoordaanslag in Israël binnen vijf dagen. De acties zijn het werk van extremistische Palestijnen die protesteren tegen het militaire geweld van het Israëlische leger in de Palestijnse gebieden.

Een woordvoerder van de Israëlische premier Sharon heeft in een reactie op de aanslag in Haifa gezegd dat Israël alles zal doen om de ketting van terrorisme te doorbreken. Hij zei daarbij te denken aan het opvoeren van de acties in de Palestijnse gebieden.