Doden en gewonden bij ‘gerichte aanval’ op koosjere winkel New Jersey

IN ANDER NIEUWS / Door: AKIVA VAN KONINGSVELD / 11 dec 2019 VS

Bij een schietpartij in een koosjere supermarkt in de Amerikaanse staat New Jersey zijn dinsdagmiddag (lokale tijd) drie burgers en een politieagent om het leven gekomen. Drie anderen, waaronder twee agenten, raakten gewond. De schutters werden na een urenlange confrontatie met de politie geneutraliseerd.

Hoewel het aanvankelijk niet leek te gaan om een antisemitische daad, liet burgemeester Steven Fulop enkele uren na de schietpartij weten dat het eerste onderzoek erop wijst dat het een “gerichte aanval” was op de koosjere winkel. Er is nog een hoop onduidelijk, en volgens de politie kan het onderzoek nog weken of maanden in beslag nemen.

Gijzelingssituatie
De schietpartij begon naar verluidt kort na het middaguur op de Bay View-begraafplaats, waar agent Joseph Seals werd neergeschoten door twee mannen. Seals zou hen hebben gezocht in verband met een moordonderzoek. De 40-jarige agent, vader van vijf kinderen, werd kort na het incident doodverklaard. Een collega van Seals raakte gewond toen hij in zijn schouder werd geschoten. De twee verdachten verplaatsten zich vervolgens in een busje naar de JC Kosher Supermarket in Jersey City, ongeveer anderhalve kilometer verderop.

Wat volgde was een lange gijzelingssituatie, waarbij drie burgers in de winkel om het leven werden gebracht. Volgens ooggetuigen waren er nog vier anderen in de winkel aanwezig toen de twee mannen, in zwarte regenjassen en met “lange wapens”, aanvielen. Uiteindelijk wist de politie de situatie rond 14.00 te beëindigen. In de winkel werden vijf lichamen aangetroffen.

Slachtoffers
Volgens Chabad.org zijn twee van de dodelijke slachtoffers in de winkel leden van de lokale chassidische Joodse gemeenschap. Het zou gaan om Leah Minda Ferencz (33), de eigenaresse van de winkel, en Moshe Deutsch (24). De naam van het derde burgerslachtoffer is nog onbekend. President Trump, die op de hoogte werd gesteld van de situatie, liet weten dat in deze “moeilijke en tragische tijd” zijn medeleven uitgaat naar de slachtoffers en hun familie.

Ook de Israelische premier Netanyahu condoleerde woensdag via Twitter de families van de doden. “Namens het Israelische volk wil ik de families van Leah Mindel Ferencz, Moshe Hirsch Deutsch, politieagent Joe Seals en de andere slachtoffers van de moorddadige aanval in Jersey City condoleren,” aldus Netanyahu.

Politiebewaking
De koosjere supermarkt bevindt zich midden in de groeiende Joodse gemeenschap van de wijk Greenville, bestaande uit ongeveer 100 gezinnen. Direct naast de winkel bevindt zich een kleine synagoge en een Joodse school. Alle scholen in de omgeving werden dinsdagmiddag preventief afgegrendeld, terwijl ze konden horen hoe er onafgebroken schoten werden gelost. Ook het openbaar vervoer werd stilgelegd.

Hoewel er geen indicaties zijn dat er nog een dreiging is, zet New Jersey de komende tijd uit voorzorg extra politiebewaking in bij gebouwen van de Joodse gemeenschap. Ook burgemeester Bill de Blasio van het nabijgelegen New York City liet weten de Joodse gemeenschap zwaarder te gaan beveiligen. Het aantal meldingen van antisemitische incidenten in New York steeg in 2019 schrikbarend. Volgens de voorzitter van de gemeenteraad heeft New York te kampen met een “antisemitismecrisis”.

Afbeelding: Twitter