Doden in Gaza bij vuurgevecht Hamas en Jund Ansar Allah

Doden in Gaza bij vuurgevecht Hamas en Jund Ansar Allah’, ‘Vrijdag zijn tijdens een vuurgevecht tussen Hamas en de mogelijk aan al-Qaida gelieerde groep, Jund Ansar Allah, 24 doden gevallen en 150 mensen gewond geraakt. Onder de doden zijn vier kinderen. De gevechten braken vrijdag laat uit toen veiligheidsmensen van de Hamas een moskee in Rafah binnenvielen waar ongeveer 100 leden van Jund Ansar Allah zich bevonden.

Zaterdagochtend werd Abdel-Latif Moussa, de leider van Jund AnsarAllah, gedood. Volgens een woordvoerder van de Hamas betrof het eenzelfmoordaanslag. De commandant van de Al-Qassam Brigades (de gewapende vleugel van Hamas), Muhammad Jibreel Shamali, kwam ook om het leven tijdens de vuurgevechten. De brigade waar hij het commando overhad, orkestreerde in juni 2006 de ontvoering van de Israelische soldaat Gilad Shalit. 

Islamitisch emiraat

De gevechten ontstonden nadat Abdel-Latif Moussa, die ook bekend stond als Abu al-Nour al-Maqdessi, voor het vrijdaggebed de "geboorte van een islamitisch emiraat" in een moskee in Rafah aankondigde. Terwijl hij sprak over het begin van een theocratie werd de geestelijke zwaar bewaakt door vier zwart geklede, gemaskerde mannen met geweren. Buiten de moskee bevonden zich op dat moment bijna 100 gemaskerde Jund Ansar Allah strijders met automatische wapens en draagbare raketwerpers. Mannen van de gewapende vleugel van Hamas en veiligheidstroepen namen in de buurt posities in en omsingelden de moskee, waarna ze de moskee binnenvielen. Abdel-Latif Moussa wist op dat moment met enkele lijfwachten naar zijn huis te ontsnappen. Toen naar zeggen Hamas hemzaterdagochtend ervan probeerde te overtuigen zich over te geven, vonder een zware explosie in zijn huis plaats. Woordvoerder van hetHamas-ministerie van Binnenlandse Zaken, Ihab Ghussein liet aan deAssociated Press weten dat Moussa zelfmoord gepleegd had en dat eenbemiddelaar van Hamas daarbij om het leven was gekomen. 

Jund Ansar Allah 

De Salafistische groep Jund Ansar Allah kwam voor het eerst in het nieuws toen zij in juni dit jaar de verantwoordelijkheid had opgeëist van een mislukte poging om te paard een aanval in Israël te plegen. De extremistische groep zou gelieerd zijn aan al-Qaida. Hamasleider Ismail Haniye ontkende vrijdag nog het bestaan van buitenlandse groeperingen in Gaza. "Dergelijke groepen bestaan niet in de Gazastrook … er zijn geen strijders in Gaza behalve Gaza-strijders", zei hij. Zaterdag beschuldigde een Hamas-woordvoerder Moussa ervan banden te hebben met Fatah. Hamas en Fatah zijn verwikkeld in een bittere machtsstrijd. In juni 2007 werd Fatah door Hamas uit de Gazastrook verdreven. Fatah-woordvoerder, Saeb Erekat, beschreef vanuit de Westelijke Jordaanoever de situatie in Gaza als alarmerend. "Gaza gaat naar de knoppen door chaos en wetteloosheid," zei hij tegenover de Associated Press.

Egypte opent Rafah-grens voor pelgrims

Tijdens de schermutselingen in Rafah in de Gazastrook nabij de Egyptische grens wist een Palestijnse man de stad te ontvluchten en gaf zichzelf over aan de Egyptische politie, zo meldt de Palestijnse krant Ma''an. Een Egyptisch kind zou geraakt zijn door een verdwaalde kogel en 10 artilleriegranaten kwamen ten zuiden van de grens tussen Gaza en Egypte neer. Hiervan ontploften er vijf, maar niemand raakte gewond. Ondanks de gevechten die dit weekeinde hebben plaatsgevonden, heeft Egypte besloten om de Rafah-grens twee dagen open te stellen voor islamitische pelgrims, zodat zij naar Saoedi Arabië kunnen gaan voor de Umrah-bedevaart.