Doodsbedreigingen en intimidatie van Knessetleden nemen toe

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 2 jul 2021 ISRAEL KNESSET

Meerdere Knessetleden, vooral vrouwen, zijn op ongekende schaal het doelwit van doodsbedreigingen en intimidatie. De spanningen tussen de nieuwe regering en de oppositie in de Knesset zijn torenhoog. Verwijten vliegen over en weer en geschreeuw is aan de orde van de dag. Helaas worden Knessetleden regelmatig bedreigd of gekleineerd door hun tegenstanders vanuit de oppositie, en bedreigd door hun achterban.

Idit Silman zit een commissievergadering voor in de Knesset. (bron: screenshot Twitter)

Tijdens de formatie van de regering Bennett-Lapid was de spanning zowel binnen als buiten de Knesset te snijden. In de laatste dagen van de formatie kregen Naftali Bennett en Ayelet Shaked (Yamina) extra politiebeveiliging. Idit Silman (tevens Yamina) sloeg ook alarm over bedreigingen en intimidaties. Tamar Zandberg (Meretz) was zelfs genoodzaakt om tijdelijk haar huis in Tel Aviv te verlaten wegens doodsbedreigingen aan haar en haar dochtertje. Parlementariërs van de ‘veranderingscoalitie’ hebben tevens al een tijdje te maken met demonstraties nabij hun huizen.

Maar na de installatie van de nieuwe regering is de spanning nog niet gaan liggen in de Knesset. De coalitie en de oppositie staan mijlenver uiteen en krijgen het niet voor elkaar om elkaar te vinden en compromissen te sluiten. Vanuit de oppositie stelt men dat de coalitie een ‘linkse, anti-zionistische regering’ is, vanuit de coalitie laakt men de oppositie voor het prefereren van partijpolitiek in plaats van het landsbelang. Oppositiepartijen schromen daarbij seksisme en religieuze discriminatie niet.

Silman (40), die nu verantwoordelijk is voor de coalitiediscipline, krijgt nog steeds te maken met bedreigingen die zowel verbaal als telefonisch gemaakt worden. Ook is ze vanwege haar positie al meerdere malen het slachtoffer geworden van verbaal geweld vanuit de oppositie tijdens commissievergaderingen. Zo eiste Likoed-parlementariër Miki Zohar (41) tijdens een debat dat zij hem moest beantwoorden als ‘een brave meid’. Silman pikte dit niet en sneerde fel terug: “Ik ga u niet antwoorden als een brave meid! U bent te laat en u verstoort de Knessetcommissie. U moet zich schamen!” Later maakte Zohar schoorvoetend zijn excuses. Al eerder maakte Meir Porush (66), van Verenigd Torah Jodendom, een vergelijkbare opmerking door Silman tijdens een debat ‘een klein meisje’ te noemen en stelde Ahmad Tibi (62), van de Verenigde Lijst, tegen Silman dat ‘zij geen controle had over oudere en meer ervaren parlementariërs’. In een reactie noemde Silman deze opmerkingen duidelijk gestuurde ‘schoolpleintactieken’ en stelde ze dat ze zich niet zou laten intimideren.

Ook de linkse ministers van de regering hebben te maken met bedreigingen en intimidaties vanuit de rechtse oppositiepartijen. Ministers Tamar Zandberg (Meretz) en Merav Michaeli (Arbeid) zouden daarom nu extra beveiliging hebben gekregen, evenals hun rechtse collega’s Ayelet Shaked en Gideon Sa’ar (Nieuwe Hoop). Zij zouden constant een beveiligingsattaché hebben en rondreizen in extra veilige auto’s. Daarnaast is tevens Arbeid-parlementariër Gilad Kariv vaak het mikpunt van charedische en rechtse parlementariërs. Kariv is een rabbijn uit de reform-traditie, en wordt daarom neergezet als iemand ‘die het Jodendom wil vernietigen’. De charedische partijen stelden al snel dat zij Kariv zouden boycotten. Voormalig minister en partijleider Ya’akov Litzman van Verenigd Tora Jodendom riep al eerder op dat premier Bennett beter geen keppel meer kon dragen, want hij zou aldus hen ‘rechts-religieus Israel hebben verraden’ en ‘onderdeel zijn van het liberale Jodendom’. Het groeiende aantal bedreigingen richting politici van de coalitie noopte alternatieve premier Yair Lapid (Yesh Atid) om op Twitter op te roepen tot een einde van deze bedreigingen en op een duidelijk veroordeling vanuit de oppositie.

De situatie wordt door bezorgde toeschouwers vergeleken met die in 1995. Ook toen was er een brede regering met steun van een kleine Arabische partij, waarvan de leden door extreemrechtse partijen bedreigd werden. Het bleef toen niet bij bedreigingen: premier Yitzhak Rabin werd door een extremist vermoord, en na een interim-premierschap van Shimon Peres werd Benjamin Netanyahu voor het eerst premier.