Door Hamas gegraven infiltratietunnel vernietigd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 okt 2018 GAZA HAMAS TUNNEL

Vandaag heeft het Israelische leger een door Hamas gegraven infiltratietunnel vernietigd. De ondergrondse gang liep al zo’n 200 meter door Israel. 

De ingang van de infiltratietunnel bevond zich in Khan Younis, een kilometer ver in Gaza. De IDF zegt al een aantal maanden met het ondergrondse bouwwerk bekend te zijn, en dat deze dan ook werd gemonitord. De gang is met geavanceerde technologie op precieze wijze ontdekt, zo laat het het leger weten.

Vandaag heeft het Israelische leger de tunnel vernietigd. “De beslissing over de timing van het werk (om de tunnel te neutraliseren) heeft te maken met operationele overwegingen, evenals het feit dat de tunnel in verbinding staat met een netwerk van gevechtstunnels in de Gazastrook,” aldus IDF-woordvoerder brigadegeneraal Ronen Manelis. “We hebben de tunnel bestudeerd en onderzocht om onze gevechtscapaciteiten te verbeteren tegenover de dreiging van het Hamas-tunnelnetwerk in Gaza.”

Tijdens de militaire operatie in 2014 in Gaza werden tientallen tunnels door de IDF verwoest. Hamas probeerde via deze ondergrondse gangen Israel te infiltreren en aanslagen te plegen. Sindsdien is Israel begonnen met het aanleggen van een tunnelbarrière, een zogenaamde ondergrondse muur. Deze barrière bevat ook sensors om ondergrondse graafactiviteiten te detecteren. De verwachting is dat de komende tijd nog meer tunnels zullen worden ontdekt en vernietigd, nu de tunnelbarrière bijna af is

Volgens de IDF is de vandaag vernietigde infiltratietunnel uniek. De ondergrondse gang laat zien dat terreurbeweging Hamas nieuwe graaf- en bouwtechnieken ontwikkelt. In de infiltratietunnel waren tevens kabels voor elektriciteit en communicatie aangelegd. Het bouwwerk bevatte daarnaast verschillende bochten en stond in nauwe verbinding met andere tunnels binnenin Gaza. De IDF vermoedt dat Hamas met deze methodes tracht de tunnelbarrière te ontwijken.

Sinds oktober 2017 zijn inclusief deze infiltratietunnel 15 ondergrondse gangen door het Israelische leger vernietigd. “Hamas blijft aanzienlijke middelen investeren in het bouwen van infrastructuren die gericht zijn op het schaden van Israelische burgers. Deze economische investering, die ten koste gaat van het welzijn van de inwoners van de Gazastrook, bewijst de uitbuiting van de bevolking voor terroristische doeleinden,” aldus het Israelische leger in een statement.