Dordts museum verwijdert omstreden herdenkingslijst waar slachtoffers én daders WO2 op stonden

Op de namenlijst stonden niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog maar ook Duitse soldaten.

Het museum 1940-1945 in Dordrecht heeft op verzoek van de burgemeester een omstreden namenlijst van de muur gehaald. De namenlijst werd groots onthuld op 4 mei, maar leidde al snel tot verontruste en verontwaardigde reacties. Op de lijst stonden namelijk niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook Duitse militairen die zijn gesneuveld. Edjo Frank, een Joodse inwoner van Dordrecht, noemde het onbegrijpelijk dat slachtoffers van nazi-Duitsland op één lijst stonden met soldaten die vóór het nazi-regime vochten.

Het museum hield aanvankelijk vol dat de lijst bedoeld was om alle namen te noemen van alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht zijn omgekomen. De verdere achtergrond van de gevallenen moest geen rol spelen, meende het museumbestuur. CIDI vindt die benadering onjuist: slachtoffers dienen niet samen te worden herdacht met daders. Het is volstrekt ongepast om omgekomen SS’ers op één lijn te stellen met vermoorde verzetsmensen of gedeporteerde Joden, aldus CIDI in een persbericht. 

CIDI nam na de onthulling van de controversiële namenlijst contact op met de gemeente Dordrecht om bezwaar te maken tegen de gelijkstelling van oorlogsslachtoffers en -daders. Naar aanleiding van de ophef ging plaatsvervangend burgemeester Peter van der Velden in gesprek met nabestaanden van Dordtse oorlogsslachtoffers. Uiteindelijk heeft het museum op zijn verzoek de namenlijst weggehaald. Of er een nieuwe lijst komt waar wél alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op staan, is nog niet bekend.