Dossier: BDS

BDS en antisemitisme

BDS en antisemitisme
Acties van de BDS-beweging gaan samen met een verontrustende stijging van antisemitisme wereldwijd. Alleen al in de Verenigde Staten werden er in 2017 89 procent meer antisemitische incidenten gemeld op universiteitscampussen, de arena waar BDS het meest actief is. Eerder verboden twee Britse universiteiten al de ‘Israel Apartheid Week’ omdat dit evenement wetten tegen antisemitisme zou breken. Volgens sommigen is BDS inherent antisemitisch, omdat de beweging wegkijkt bij mensenrechtenschendingen wereldwijd en alleen de Joodse staat wil straffen. Het hanteren van deze dubbele standaarden, in combinatie met de demonisatie en delegitimisatie van Israel, zou BDS antisemitisch maken.

Ook in Nederland gaan BDS-acties regelmatig gepaard met antisemitische uitingen. Zo werd tijdens een demonstratie van BDS Rotterdam bijvoorbeeld “Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Mohammad, sa yahud” gescandeerd. Deze leus verwijst naar de historische massamoord op de Joden in Medina (de Slag bij Khaybar in 628) en is een bekende Arabische pogromkreet. Bij de wekelijkse anti-Israel demonstratie naast het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam worden regelmatig nazisymbolen getoond. Een andere BDS-demonstrant op de Dam zei in 2018 dat “Joden de vijand van alle mensen zijn.”

BDS-antisemitisme op sociale media, in kerken en op universiteiten
Op sociale media-platformen zijn antisemitische uitingen van BDS-aanhangers wijdverspreid. In mei 2018 deed CIDI’s jongerenorganisatie CIJO aangifte tegen meerdere aanhangers van BDS, omdat zij op sociale media dingen schreven als “Ze hadden Adolf meer tijd moeten geven” en “Zolang ik nog leef, zal ik ernaar streven dat de laatste Jood bij Haifa de zee in is gedreven”.

Ook op universiteiten en in kerken waart het spook van het antisemitisme rond. Op de pagina van Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina schreef iemand, naar aanleiding van een debat over een Israel-boycot, “VU Jodenvrij!”. Wat betreft antisemitisme binnen de kerk kwam bijvoorbeeld Kees Blok, de voorzitter van het christelijke Kairos Sabeel Nederland, meermalen in opspraak vanwege antisemitische uitingen. Hij vergeleek Israel met nazi-Duitsland en zei dat Arabieren in Israel een ‘A’ op hun identiteitskaart hebben staan, vergelijkbaar met de Jodensterren van de nazi’s. Beide vergelijkingen zijn niet alleen onjuist, maar tevens onnodig kwetsend en kunnen volgens de IHRA-definitie als antisemitisch worden aangemerkt.