Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die deelnemen en een serieuze kans maken op de verkiezingen van 2 maart.

Meretz

Meretz is de meest linkse zionistische partij van Israël. 

Voor de verkiezingen van maart 2020 kondigden Meretz, de Arbeidspartij en Gesher een lijstcombinatie aan, om te voorkomen dat een van deze partijen de kiesdrempel van 3,25% van de stemmen niet haalt. Na de verkiezingen splitste eenvrouwfractie Gesher zich af om Netanyahu te steunen als premier, en besloot de Arbeidspartij samen te gaan met Blauw Wit.

Huidig aantal zetels: 3

Politieke positie: links

Lijsttrekker: Nitzan Horowitz

Huidig aantal zetels: 3

Politieke agenda: Meretz is groen en links: voor de afname van de economische ongelijkheid, voor de totstandkoming van een vredesakkoord met de Palestijnen in een tweestatenoplossing, tegen het Israëlische veiligheids- en nederzettingenbeleid en voor een strenger milieubeleid. De partij hecht daarnaast aan vrouwenemancipatie, homorechten, individualisme, secularisme, humanisme en mensenrechten.  

Kiezers: Veelal hoogopgeleide, seculiere, progressieve, Ashkenazische inwoners van grote steden, met name Tel Aviv. Daarnaast is de partij – evenals de Arbeidspartij – populair op bepaalde historisch linkse kibboetzim, coöperatieve gemeenschappen die een sterk collectieve gemeenschap vormden waarin gezamenlijk aan landbouw werd gedaan om in het levensonderhoud te voorzien. 

Ideologische en historische achtergrond: Meretz is ontstaan als een fusie van kleinere socialistische, groene en seculiere partijen. Zij vindt haar oorsprong in de vredesbeweging van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Meretz richt zich echter niet alleen op de totstandkoming van vrede tussen Israël en de Palestijnen, maar hecht ook veel aandacht aan de scheiding tussen “kerk” en staat, progressivisme, het milieu, en de emancipatie van vrouwen en lhbt’ers.