Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Meretz

Meretz is de meest linkse zionistische partij van Israël.

Voor de verkiezingen van maart 2020 kondigden Meretz, de Arbeidspartij en Gesher een lijstcombinatie aan, om te voorkomen dat een van deze partijen de kiesdrempel van 3,25% van de stemmen niet haalt. Na de verkiezingen splitste eenvrouwfractie Gesher zich af om Netanyahu te steunen als premier, en besloot de Arbeidspartij samen te gaan met Blauw-Wit.

Ideologie en historische achtergrond:

Meretz is groen en links. Zo is de partij voor de afname van de groeiende economische ongelijkheid en tegen onbegrensd kapitalisme. Ook is de partij voor de totstandkoming van een vredesakkoord met de Palestijnen in een tweestatenoplossing, Meretz is ook tegen het huidige Israelische veiligheids- en nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever en voor een strenger klimaat- en milieubeleid. De partij hecht daarnaast aan vrouwenemancipatie, homorechten, individualisme, secularisme, humanisme en mensenrechten. Mede daarom is zij zeer kritisch op de rol van religie in het openbare leven en de invloed van de religieuze partijen in de Knesset.  

Meretz is ontstaan als een fusie van kleinere socialistische, groene en seculiere partijen. Zij vindt haar oorsprong in de vredesbeweging van de jaren ’80 van de vorige eeuw. De alliantie bestaat sinds 1992 en de officiële partij sinds 1997. Meretz richt zich echter niet alleen op de totstandkoming van vrede tussen Israel en de Palestijnen, maar hecht ook veel aandacht aan de scheiding tussen “kerk” en staat, progressivisme, het milieu, en de emancipatie van vrouwen en lhbt’ers. Daarnaast is de partij zeer kritisch op de regeringen van Benjamin Netanyahu, en haar acties omtrent de Westelijke Jordaanoever en de mogelijke corruptieonderzoeken tegen de premier.

Kiezers:

De kiezers van Meretz zijn veelal hoogopgeleide, seculiere, progressieve, Ashkenazische inwoners van grote steden, met name Tel Aviv. Daarnaast is de partij – evenals de Arbeidspartij – populair op bepaalde historisch linkse kibbutzim, coöperatieve gemeenschappen die een sterk collectieve gemeenschap vormden waarin gezamenlijk aan landbouw werd gedaan om in het levensonderhoud te voorzien.

 

Oprichting: 1992

Politieke positie: links, groen

Lijsttrekker: Nitzan Horowitz

Huidig aantal zetels: 3

Online: www.meretz.org.il