Dossier: Nederzettingen

De Israelische nederzettingen zijn een veelbesproken onderwerp. Hoe ontstonden de nederzettingen en wat is hun rol in het vredesproces?

Ontwikkelingen sinds de Oslo-akkoorden

In 1993 tekenden Yasser Arafat, de toenmalige leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en Yitzhak Rabin, destijds premier van Israel, de Oslo-akkoorden. Sindsdien zijn er geen nieuwe nederzettingen bij gebouwd. Wel zijn de bestaande dorpen en steden fors uitgebreid, met name in de gebieden die Israel in een vredesregeling denkt te kunnen behouden.

Israel zal niet bereid zijn om de grootste nederzettingen te ontruimen. Wel zijn er door Israel suggesties gedaan deze gebieden te ruilen tegen grondgebied dat nu onderdeel van internationaal erkend Israel is. Dit zou onder andere de vorm kunnen krijgen van een corridor (bijvoorbeeld in de vorm van een weg) van de Westoever naar Gaza, zodat de Palestijnse gebieden met elkaar verbonden worden.

In 2001 strandden de onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen en werden de Oslo-vredesbesprekingen, die eigenlijk al in 1998 hadden moeten worden afgerond, niet voltooid.

Afbeelding: Saar Yaacov (Government Press Office).