Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Nieuwe Hoop (Tikwa Chadasja)

Nieuwe Hoop is een partij opgericht in december 2020 door voormalig Likoed-minister Gideon Sa’ar. Sa’ar vond dat de Likoed een instrument geworden was voor premier Benjamin Netanyahu persoonlijk om aan de macht te blijven.

 

Ideologie en historische achtergrond:

In december 2020 kondigde toenmalig Likoed-Knessetlid Gideon Sa’ar zijn nieuwe partij Nieuwe Hoop aan. Hij verklaarde een integer rechts alternatief te willen bieden voor de Likoed, waarvan Sa’ar vond dat het steeds meer een persoonlijkheidscultus rondom Netanyahu aan het worden was.

Sa’ar heeft als doelen van zijn partij opgegeven:

  • Een termijnlimiet van twee ambtstermijnen voor premiers, en een verbod om als verdachte in een strafzaak als premier te dienen. Deze twee wetten zijn specifiek bedoeld om Netanyahu blijvend uit te sluiten van verder premierschap.
  • Het aanmoedigen van bouwprojecten in o.a. de Golanhoogten, de Westelijke Jordaanoever en de Negev, en het stimuleren van economische groei in de periferie van het land buiten de centrale Tel Aviv-Jeruzalem as. Hierin wordt de nieuwe partij gesteund door de fractie Derech Eretz,  bestaande uit Yoaz Hendel en Zvi Hauser, voorheen van Blauw-Wit.
  • Het onderwijssysteem omtoveren in het beste onderwijssysteem ter wereld: Sa’ar was tussen 2009 en 2013 minister van Onderwijs onder Netanyahu, en Yifat Shasha-Biton is heeft een doctorale graad in de pedagogiek. Een voorgenomen doel is om de grote verschillen in kwaliteit en aanbod van onderwijs op Israelische scholen te verminderen.
  • Inperken van de macht van het Hooggerechtshof – Zoals veel politici aan de rechterkant van het Israelische politieke spectrum, wil Nieuwe Hoop wetgeving inperking van de mogelijkheid van het Hooggerechtshof om de Knesset en regering terug te fluiten. Dit jaar vernietigde de hoogste rechter van het land de controversiële Reguleringswet. Al jaren is een strijd gaande tussen voorstanders van het inperken van de macht van de rechter om wetten van verkozen volksvertegenwoordigers tegen te houden, tegenover voorstanders van het behouden van de mogelijkheid van het Hooggerechtshof om wetten te vernietigen die in strijd zijn met de Basiswetten van het land. Israel kent geen officiële grondwet, maar momenteel hanteert het Hooggerechtshof de Basiswetten en de principes van de Onafhankelijkheidsverklaring als informele grondwet.
  • Liberaal economisch beleid

Kiezers:

Centrumrechtse en rechtse kiezers, vooral ex-Likoed en ex-Blauw Wit, die klaar zijn met de corruptieschandalen en rechtszaken Netanyahu. 

Oprichting: 2020

Politieke positie: Rechts

Lijsttrekker: Gideon Sa’ar

Online: https://www.newhope.org.il/