Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die deelnemen en een serieuze kans maken op de verkiezingen van 2 maart.

Verenigde Lijst

De Verenigde Lijst is een combinatie van vier (voornamelijk) Arabische partijen, gericht op de belangen van Palestijnen en Israëlische Arabieren.

Oppositie tegen het bestaan van Israël als specifiek Joodse staat (non-zionisme tot anti-zionisme); het bekritiseren van de Israëlische regering tijdens operaties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever; het vertegenwoordigen van (de rechten van) de Palestijnen.

 

Voornamelijk Israëlische Arabieren en Bedoeïenen; een zeer kleine groep van enkele duizenden communistische Joden die voorheen op Hadash stemden. Voorheen stemden christenen en meer seculiere moslims op Balad, terwijl meer religieuze moslims en de lagere klassen eerder op Ra’am-Ta’al stemden. Nu de Verenigde Lijst bestaat, doen deze verschillen er in electoraal opzicht minder toe.

 

Een combinatie van vier (voornamelijk) Arabische partijen, gericht op de belangen van Palestijnen. Deze partijen hebben gezamenlijk de Verenigde Lijst opgesteld vanwege de verhoging van de kiesdrempel van 2,5% naar 3,25% voor de verkiezingen in 2015, die ertoe had kunnen leiden dat enkele van deze partijen niet langer in het parlement zitting zouden hebben.

  • Hadash is een non-zionistische, communistische partij en de enige van de vier partijen in de Verenigde Lijst die zichzelf als Arabisch-Joods en niet slechts als Arabisch beschouwt: een van de Hadash-Knessetleden is de Joodse Israëli Dov Khenin. De partij is voorstander van een tweestatenoplossing.
  • Ra’am is een islamitische, antizionistische partij.
  • Balad is seculier, Arabisch-nationalistisch en antizionistisch, geïnspireerd door het baathisme.
  • Ook Ta’al is Arabisch-nationalistisch en was oorspronkelijk seculier, maar het seculiere karakter van deze partij lijkt door lange samenwerking met Ra’am aan belang te hebben ingeboet.

Hoewel er dus legio verschillen tussen de partijen van de Verenigde Lijst bestaan, leidde het verhogen van de kiesdrempel ertoe dat deze partijen desondanks tot het opstellen van een gezamenlijke lijst overgingen.