Dossier: Politieke partijen in Israel

Overzicht van politieke partijen in Israel die momenteel in de Knesset zitten.

Verenigde Lijst

De Verenigde Lijst is een combinatie van vier (voornamelijk) Arabische partijen, gericht op de belangen van Palestijnen en Israëlische Arabieren. Hoewel de partijen officieel nog onafhankelijk opereren, trekken zij na de verhoging van de kiesdrempel samen op tijdens de verkiezingen.

Ideologie en historische achtergrond:

De partijen in de Verenigde Lijst staan bekend om hun oppositie tegen het bestaan van Israël als specifiek Joodse staat. Ook hebben zij veel kritiek op het handelen van de Israelische regering aangaande de operaties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Vervolgens vertegenwoordigen zij ook de belangen van zowel Arabische Israelis in Israel en de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Omdat het een gecombineerde lijst is, lopen de partijen sociaal-economisch en op religieus gebied ver uiteen. Hadash is een communistische partij voor zowel Joden als Arabieren. Balad trekt van oudsher seculiere Arabische nationalisten, terwijl religieuze moslims met name op Ra’am en Ta’al stemden.

Een combinatie van vier (voornamelijk) Arabische partijen, gericht op de belangen van Arabische Israelis en Palestijnen. Deze partijen hebben gezamenlijk de Verenigde Lijst opgesteld vanwege de verhoging van de kiesdrempel van 2,5% naar 3,25% voor de verkiezingen in 2015, die ertoe had kunnen leiden dat enkele van deze partijen niet langer in het parlement zitting zouden hebben.

Hadash is een non-zionistische, communistische partij en de enige van de vier partijen in de Verenigde Lijst die zichzelf als Arabisch-Joods en niet slechts als Arabisch beschouwt: een van de Hadash-Knessetleden is de Joodse Israëli Ofer Cassif. De partij is voorstander van een tweestatenoplossing. Ra’am is een islamitische, antizionistische partij. Balad is seculier, Arabisch-nationalistisch en antizionistisch, geïnspireerd door het ba’athisme. Ook Ta’al is Arabisch-nationalistisch en was oorspronkelijk seculier, maar het seculiere karakter van deze partij lijkt door lange samenwerking met Ra’am aan belang te hebben ingeboet. Hoewel er dus legio verschillen tussen de partijen van de Verenigde Lijst bestaan, leidde het verhogen van de kiesdrempel ertoe dat deze partijen desondanks tot het opstellen van een gezamenlijke lijst overgingen.

In februari 2021 stapte Ra’am uit de Verenigde Lijst, na oneinigheid over enerzijds de rechten van LGBTI-personen en anderzijds de groeiende banden tussen Ra’am en de Likoed. De overige drie partijen blijven bij elkaar in de Lijst.

Kiezers:

Voornamelijk Israelische Arabieren en Bedoeïenen. Een zeer kleine groep van enkele duizenden communistische Joden die voorheen op Hadash stemden. Voorheen stemden christenen en meer seculiere moslims op Balad, terwijl meer religieuze moslims en de lagere klassen eerder op Ra’am-Ta’al stemden. Nu de Verenigde Lijst bestaat, doen deze verschillen er in electoraal opzicht minder toe.

 

Opgericht: 2015

Politieke positie: Arabische belangen, anti-zionistisch, links

Lijsttrekker: Ayman Odeh

Huidig aantal zetels: 15

Online: http://www.moshtrka.com/