Drie doden bij aanslag in Ariel

IN ISRAEL / Door: RICO BRENTJENS / 15 nov 2022 ARIEL STEEKPARTIJ

De nederzetting Ariel werd vandaag opgeschrikt door een aanslag. Hierbij vielen drie doden en meerdere gewonden.

(Fotocredit Magen David Adom, het Israelische Rode Kruis)

Vanochtend om half tien kwam een 18-jarige Palestijnse man met een mes in zijn hand aan bij de ingang van het Ariel Industrial Park. Het industriepark bevindt zich in de nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever. Hier stak hij één van de twee bewakers neer, die zwaargewond raakte. De andere bewaker schoot in de lucht toen de dader naar het nabijgelegen tankstation ‘Ten’ rende. Bij het tankstation stak hij drie Israeli’s neer. Twee van de drie slachtoffers kwamen hierbij om het leven.

Vervolgens sloeg de dader op de vlucht met een gestolen auto. Tijdens deze vlucht botste hij tegen een andere auto op. De bestuurder van deze auto overleed aan zijn verwondingen. Een Israelische burger die het ongeluk zag gebeuren, schoot de andere automobilist te hulp. Na het ongeluk zou de Palestijn nog een andere Israeli hebben gestoken, die zwaargewond raakte.

De gestolen auto was bij de botsing compleet vernield. Om toch te ontsnappen stal de messentrekker de auto van de te hulp geschoten Israeli.  Hierna reed hij nog enige tijd tegen het verkeer in, waarna hij uitstapte en te voet verder probeerde te vluchten. Uiteindelijk werd hij tijdens deze poging doodgeschoten.

De aanslag kostte drie Israeli’s het leven. Ook raakten drie Israelische burgers gewond. De gewonden zijn overgebracht naar het Beilinson ziekenhuis in Petah Tikva.

Wie is de dader?

Het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit maakte bekend dat de dader de 18-jarige Mohammed Souf is. Hij komt uit het dorp Hares, vlakbij Ariel. De Palestijn zou over een vergunning beschikken om in het industriepark te mogen werken. Volgens de Times of Israel heeft hij geen eerdere veiligheidsovertredingen begaan.

Als reactie op de aanslag zijn troepen van het Israelische leger het dorp Hares binnengevallen. De troepen zouden op zoek zijn geweest naar eventuele handlangers. Ook werd bekend dat Israelische veiligheidsfunctionarissen gaan onderzoeken hoe de Palestijn kon vluchten nadat hij een van de bewakers had neergestoken.

Reacties

Kort na de aanslag druppelde het aantal steunbetuigingen van Israelische politici binnen. De huidige premier Yair Lapid noemde het een “moeilijke en pijnlijke ochtend”. Ook drukte hij Israeli’s op het hart dat Israel terrorisme meedogenloos zal blijven bestrijden. Minister Benny Gantz van Defensie zei dat “iedereen die Israel kwaad wil doen of Israeli’s wil verwonden, hiervoor zal boeten”. Hij voegde toe dat “de staat Israel altijd sterker is geweest dan terrorisme en dat zal in de toekomst ook zo zijn”. Voormalig premier en winnaar van de onlangs gehouden verkiezingen Benjamin Netanyahu heeft ook zijn steun betuigd aan de slachtoffers en hun familie. Hij zal bidden voor hun gezondheid, liet hij weten.

Operation Break the Wave

De aanslag vindt plaats terwijl het Israelische leger nog middenin zijn operatie “Break the Wave” zit op de Westelijke Jordaanoever. Deze operatie begon in april nadat verschillende Israelische steden werden getroffen door een reeks van aanslagen. Daarbij zijn 26 Israeli’s vermoord. In de tussentijd hebben Israelische veiligheidstroepen meer dan 2000 Palestijnen gearresteerd die in verband werden gebracht met terreur tegen Israel of Israeli’s. Ook kwamen er dit jaar al 130 Palestijnen om het leven na confrontaties met Israelische troepen of bij het plegen van aanslagen tegen Israelische burgers.