Drie infiltranten uit Gaza gedood door IDF

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 jan 2020 GAZA

Dinsdagavond zijn drie infiltranten uit de Gazastrook door het Israëlische leger gedood. De Palestijnen gooiden met explosieven voordat zij werden uitgeschakeld.

De Gazanen waren Israël in de buurt van het dorp Kissufim geïnfiltreerd. Volgens de IDF waren de drie infiltranten hierop naar een bebost gebied in de buurt op ongeveer 400 meter afstand van het grenshek gegaan. De Palestijnen gooiden met explosieven, zoals te zien is op beelden die het Israëlische leger heeft gepubliceerd, en zijn daarna doodgeschoten. 

De drie infiltranten uit Gaza waren 18 jaar. Volgens sommige bronnen waren ze getraind en bewapend door Islamitische Jihad. Volgens Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum is Israël “verantwoordelijk voor deze gevaarlijke escalatie nadat het drie tieners heeft vermoord”.

De gebeurtenis van dinsdagavond komt ten tijde van toenemende spanningen rondom Gaza. Sinds afgelopen week wordt vanuit de kustenclave weer volop geïmproviseerde explosieven aan ballonnen opgelaten om terreur in Israël te zaaien. Daarnaast was vorige week sprake van een mortieraanval op dorpen in het Israëlische grensgebied met de Gazastrook, waarop de Israëlische luchtmacht bombardementen in Gaza heeft uitgevoerd.

Naar verluidt zouden de facties in de Gazastrook ontevreden zijn over de moeizame voortgang in de bemiddelingen met Israël voor een staakt-het-vurenakkoord. Volgens sommige analisten is er echter ook sprake van onderlinge spanningen als gevolg van de dood van de Iraanse generaal Soleimani.

Eerder op dinsdag was de Qatarese vice-gezant voor Gaza Khaled Haradan in de kustenclave. Hij zou de Gazaanse facties gewaarschuwd hebben niet de escalatie met Israël op te zoeken, anders zet Qatar mogelijk de steun aan projecten en de financiële hulp aan armlastige gezinnen stop. Naar verwachting zullen komende zondag 75000 families ieder 100 dollar ontvangen. 

Deze week vindt in Jeruzalem het World Holocaust Forum plaats waar tientallen wereldleiders bijeenkomen om te herdenken dat 75 jaar geleden concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Israël zou Hamas gewaarschuwd elke verstoring van deze internationale herdenking krachtig zal beantwoorden. In een officiële krant van de Palestijnse Autoriteit is vorige week opgeroepen tot moord om het World Holocaust Forum te verstoren, en de Salah al-Din brigade van het Palestijnse Volksverzetscomité heeft deze week afbeeldingen van Holocaust herinneringscentrum Yad Vashem gepubliceerd met daarop een tikkende klok.