Duitse CDU: “BDS oproep is Antisemitisme”

bds“De oproep tot boycot tegen Israel doet denken aan de Jaren ’30 van de vorige eeuw toen opgeroepen werd om niet bij Joden te kopen”. Dat stelt Merkel’s partij CDU in een motie die tijdens het partijcongres is aangenomen. “Dit is Antisemitisme vermomd als Anti-Zionisme”, zegt een woordvoerder.

Afgelopen woensdag heeft de Christen Democratische Unie (CDU) van de Duitse kanselier Merkel de anti-Israelische boycot-, desinvestering- en sanctiebeweging (BDS) het predicaat antisemitisch opgeplakt. Op een congres van de christen-democraten werd een keiharde resolutie aangenomen waarin de BDS-beweging ervan beschuldigd wordt een anti-Joods karakter te hebben en dat de acties ervan doen denken aan die van de nazi’s.

In een aanvullende verklaring stelde de CDU dat BDS-beweging zich verstopt achter het etiket “anti-zionistisch”, maar dat men in werkelijkheid “rauw antisemitisch” is. “Iemand die vandaag de dag, onder de vlag van de BDS-beweging, oproept tot een boycot van Israelische producten en diensten, spreekt dezelfde taal als waarin werd opgeroepen niet van Joden te kopen”, aldus de CDU in een verwijzing naar de in de jaren dertig door de nazi’s begonnen boycot van Joodse bedrijven.

Boycots, desinvestingen en sancties, zijn tactieken in de politieke oorlogsvoering tegen de Joodse staat, teneinde die economisch, cultureel en politiek te isoleren.

In tegenstelling tot de bewering van de BDS-beweging dat men “legitieme kritiek” op Israel uitoefent, schenden de retoriek, publicaties en acties ervan met regelmaat de legitimiteitsnormen, zoals die bijvoorbeeld zijn vastgelegd in de definitie van antisemitisme die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gehanteerd. Zo ontkennen veel BDS-activisten het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking, worden er klassiek antisemitische symbolen en beelden gebruikt om Israel of Israeli’s te karakteriseren en wordt de handelswijze van de Joodse staat vergeleken met die van Nazi-Duitsland.

De BDS-beweging gebruikt in haar handelen ook de ‘Drie D’s” van het “nieuwe antisemitisme” zoals dat werd omschreven door de voormalige Sovjet-dissident en latere Israelische minister Nathan Sharanski: Demonisering, Dubbele standaarden en Delegitimatie.

Bekijk ook de onlangs uitgekomen documentaire over de BDS-beweging van de Franse cineast Pierre Rehov:
BDS — Beyond Deception Strategy

Bronnen:

German Chancellor Angela Merkel’s Party Declares BDS Antisemitic, Reminiscent of Nazi Boycotts (Algemeiner)

German Chancellor Merkel’s party labels BDS antisemitic (JPost)

BDS and Antisemitism (NGO Monitor)