Duitse veiligheidsdienst: grote toename antisemitisch geweld

Gisteren heeft de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst zijn jaaroverzicht van 2018 gepubliceerd. Deze meldt een grote toename in het aantal antisemitische geweldsmisdrijven. Ook meldt het een toename van het aantal rechtsextremisten in het land. Minister van binnenlandse zaken Seehofer noemt de ontwikkelingen “zorgwekkend”.

Het jaarrapport van de veiligheidsdienst (voluit Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) meldt een opruk in het aantal extreemrechts geïnspireerde antisemitische geweldsincidenten. Waar in 2017 28 zulke incidenten geteld werden, waren dit er 48 in het afgelopen jaar; een toename van 71%. Eerder dit jaar toonden cijfers dat het totaal aantal geregistreerde antisemitische geweldsincidenten op 62 lag.

Ook het aantal rechtsextremisten dat bereidheid toont geweld te gebruiken, neemt toe. Van een geschatte groep van 24.100 rechtsextremisten zou iets meer dan de helft gewelddadige tendensen bij hun politieke opvattingen voegen. Deze groep is licht toegenomen, en heeft daarmee in 2018 een hoogtepunt bereikt.

Volgens de minister van binnenlandse zaken Seehofer (CDU) is in bijna iedere versplintering van extreemrechts in Duitsland antisemitisme te vinden. Hij zegt deze tendens “zeer, zeer serieus” te nemen.

Naast de extreemrechtse hoek waarschuwt de BfV dat antisemitisme ook een belangrijk bestanddeel is van in Duitsland actieve extreemlinkse groeperingen en islamisten. Vorige maand publiceerde de BfV een uitgebreid rapport over antisemitisme in islamistische groeperingen in Duitsland. Een woordvoerder van de dienst noemde het rapport “een sprong voorwaarts wat betreft de focus van de dienst op het onderwerp”.