Eerste Israelische accustations gereed

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 7 aug 2012 VS

Het innovatieve transportbedrijf Better Place is van plan een netwerk van accustations aan te leggen in Israel. De eerste vier stations zijn inmiddels gereed.

De komende maanden moeten er nog tientallen bijkomen.Het netwerk is bijzonder omdat de stations niet de mogelijkheid bieden om de accu opnieuw op te laden. De energie-inhoud van de desbetreffende producten is namelijk niet ideaal. Daarom zullen bezitters van elektristische auto´s de accu in het geheel kunnen verwisselen.

Het Amerikaanse-Israelische transportbedrijf Better Place verzorgt de voorzieningen die nodig zijn voor dit innovatieve project. Het bedrijf is opgericht door de Israelier Shai Agassi. Better Place is gespecialiseerd in de aanleg van infrastructuur voor elektrisch transport. De onderneming heeft inmiddels vele honderden miljoenen opgehaald en voert naar eigen zeggen gesprekken met minstens 25 landen over de aanleg van dit soort netwerken.

Better Place is in Israel het verst met het aanleggen van een dergelijk netwerk. Naar verwachting zal op korte termijn een bezitter van een elektristische auto zonder problemen van het noordelijkste naar het zuidelijkste puntje van het land kunnen rijden wat zo´n 480 kilometer is.

Israel zelf legt zich overigens niet neer bij de problemen die de tekortschietende accu´s opleveren. Bij de recente opening van het ´Israeli national center for electrochemical propulsion´ bleek dat honderd onderzoekers van vier universiteiten samenwerken met een budget van omgerekend 9 miljoen euro aan een supperaccu. Deze moet het mogelijk maken dat een elektrische auto in de toekomst 500 kilometer in een keer kan afleggen.