Eerste Israelische medaille op Paralympics Rio

IN ANDER NIEUWS / Door: CIDI / 12 sep 2016

moran_samuel_world_champion_photo_by_detlev_seyb-wikipediaIsrael geeft veel aandacht aan de Paralympische Spelen  in Rio de Janeiro. Roeister Moran Samuel haalde de eerste plak binnen. Zij won brons in het onderdeel 1000 meter individuele skiff. Premier Netanyahu noemde haar “een held”, president Rivlin sprak van “een kampioen” die Israel op haar best heeft vertegenwoordigd op de Spelen, en de minister van Cultuur en Sport Miri Regev noemde de roeister “een rolmodel” voor vrouwen en sportend Israel.

Het goud voor dit onderdeel ging naar Rachel Morris uit het Vereningd Koninkrijk met een tijd van iets meer dan 5 minuten en 13 seconden. De race om de zilveren en de bronzen plak werd erg spannend, omdat de Israelische Moran Samuel en de Chinese Lily Wong aan elkaar gewaagd waren. Wong won de zilveren plak in een tijd van 5 minuten en 16 seconden, slechts één seconde sneller dan Samuel die hiermee de bronzen plak binnenhaalde voor Israel.

Samuel, die verlamd is vanaf haar middel, was aanvankelijk teleurgesteld omdat ze op dezelfde afstand tijdens de ‘World Rowing Cup’ en de ‘World Rowing Championship’ in 2015 goud voor Israel in de wacht kon slepen. Na de eerste teleurstelling verwerkt te hebben zei ze tegen de aanwezige pers “ik heb mijn zoon Arad [Hebreeuws voor brons] thuis” en nu “heb ik ook een bronzen medaille”.

Foto: Moran Samuel in januari 2016 tijdens wereldkampieoschap roeien, bron: Wikipedia/DetlevSeyb