Eerste kind geregistreerd als Aramees in Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 21 okt 2014

gideon saar 2

Afgelopen maandag werd er voor het eerst een Israëlisch-christelijk kind geregistreerd als Aramees. Het was de 2-jarige Yaakov Halul, die de historische wereldprimeur had. Dit gebeurde een maand nadat het Ministerie van Binnenlandse Zaken bekendmaakte dat deze nationale identiteit erkend zou worden op officiële documenten.

 Yaakov Haalul had nog geen ID op het moment dat zijn ouders afgelopen maandag met hem naar het Ministerie van Binnenlandse zaken gingen om zijn geboortebewijs op te halen. Zijn ouders weigerden om hem als Arabisch te laten registreren, wat vóór de wetswijziging altijd met Aramese mensen gebeurde.

 Zijn vader Shadi Halul, was een belangrijke figuur in de strijd om erkenning van de Aramese etniciteit en was dan ook in jubelstemming toen het nieuws naar buiten kwam: ´Ik wist dat Joden het zouden begrijpen. Israël beschermt zijn burgers en de identiteit van hun minderheden, in tegenstelling tot de Arabische landen om hen heen.´ 

 Een maand geleden maakte de Minister van Binnenlandse Zaken, Gideon Sa´ar,  bekend dat het Aramees voldoet aan de voorwaarden van een nationale identiteit, zoals historisch erfgoed, religie, taal en cultuur en dat ze daarom het recht hebben om zichzelf op officiële papieren als Aramees te definiëren.

 Er zijn 12 miljoen Arameërs op de wereld; daarvan wonen er ongeveer 130.000 in Israël, voornamelijk in Galilea. Zij kunnen vanaf nu allemaal hun etniciteit in Aramees laten veranderen op hun ID-kaart, ook als ze al als Arabisch geregistreerd stonden. In de rest van de wereld worden Arameërs nergens als volk erkend en kan dit niet.

Afbeelding: Minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa´ar