Eerste stemmen binnen voorpremier Israël

NOS Nieuws

De eerste stemmen voor de verkiezing van een Israëlische premier zijn uitgebracht. De verkiezingen zijn pas dinsdag, maar militairen die op oefening zijn konden al stemmen. Ook het Israëlische medische team van ongeveer tweehonderd man dat in India helpt na de aardbeving stemt vandaag.

De stembusstrijd gaat tussen de zittende premier Barak van de Arbeidspartij en de rechtse nationalist Sharon. Die laatste ligt in de peilingen ver voor.

In Jeruzalem hebben enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen Sharon. De betoging was georganiseerd door de beweging Vrede Nu. In Jeruzalem waren ook aanhangers van Sharon op de been, maar er zijn geen incidenten gemeld.

Premier Barak heeft beloofd dat hij een oplossing zal zoeken voor het probleem van de Palestijnse vluchtelingen als hij wordt herkozen. Veel Palestijnen zijn in 1948 bij de oprichting van de staat Israël gevlucht. Het Palestijnse gezag eist voor hen en hun nakomelingen het recht op om terug te keren, maar dat is voor veel Israeliërs onbespreekbaar. Barak beloofde dat hij bereid is over de kwestie een compromis te sluiten als hij wordt herkozen. Hoe dat compromis eruit zal zien zei hij niet.

Ondertussen blijft het onrustig tussen Israëliërs en Palestijnen. in de Gazastrook is een Palestijn door Israëlische militairen doodgeschoten. De man hoorde bij een groep Palestijnen die volgens de Israëlische radio bezig waren met het plaatsen van springstof bij de grensovergang Karni tussen Gaza en Israël. De andere Palestijnen zijn gevlucht.