Egypte bevriest contact met Israël

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 3 apr 2002 EGYPTE JORDANIE PALESTIJNEN

NOS Nieuws

Egypte heeft besloten alle contacten met Israel te bevriezen. Het land wil niet meer met de Israelische regering in Jeruzalem praten. Van de diplomatieke contacten worden alleen de contacten onderhouden waar de Palestijnen iets aan hebben.

Egypte neemt de maatregel vanwege het escalerende geweld in het Midden-Oosten. De Egyptische minister van Informatie, Safuat al Sherif, zegt dat Cairo de ‘Palestijnse zaak’ wil helpen.

Egypte en Jordanie zijn de enige Arabische staten die een vredesakkoord hebben gesloten met Israel. Het akkoord met Jordanie stamt uit 1994. Egypte en Israel zetten in 1979 hun handtekening onder het vredesverdrag en sindsdien onderhouden ze normale betrekkingen. Wel heeft Egypte een klein jaar geleden zijn ambassadeur uit Tel Aviv teruggeroepen uit protest tegen het Israelische geweld bij het begin van de tweede Intifada. Israel heeft wel nog steeds een ambassadeur in Egypte.

De regering in Cairo wil de banden met Israel niet helemaal verbreken, omdat er nu meer mogelijkheden zijn om invloed uit te oefenen op het Israelische beleid. De afgelopen dagen is het in Egypte verscheidene keren tot vechtpartijen gekomen tussen de politie en betogers die tegen het Israelische optreden tegen de Palestijnen zijn. Zo eisten de betogers de uitzetting van de Israelische ambassadeur. Daarvan is echter geen sprake.