Egypte bouwt muur tegen wapensmokkel naar Gaza

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 jan 2009 EGYPTE GAZA VN

Egypte bouwt een ijzeren muur langs de grens met de Gazastrook om zo de wapensmokkel naar het Palestijnse gebied tegen te gaan. De muur is de nieuwste stap om de smokkel te stoppen. Eerder vulde het land de smokkeltunnels met gas, vaak als er nog mensen in de tunnels zaten. De muur komt langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook enzal negen à tien kilometer lang worden.', 'De muur komt langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook enzal negen à tien kilometer lang worden. De stalen platen worden tot 20tot 30 meter in de grond geplaatst tegen de smokkeltunnels.De bouw is al begonnen.   

Met deze nieuwe stap wil Egypte de smokkel volledig stoppen. Via Egypteworden er veel wapens en terroristen illegaal naar de Gazastrookvervoerd. Met name door smokkeltunnels. 

Egypte probeert al enige tijd het wapenvervoer tegen te gaan doorbijna elke week de smokkeltunnels te vullen met gas , vaak terwijl desmokkelaars nog in de tunnels aanwezig zijn. Ook zijn erpatrouillerende Egyptenaren en Amerikanen en ondergrondse sensoreningezet om de tunnels te ontdekken. Hierdoor konden er meerdere tunnelsworden geblokkeerd.  

Ondanks deze maatregelingen is de smokkel nogniet volledig gestopt. Van de muur wordt dit echter ook niet verwacht. Wel zalde smokkel sterk verminderen, aldus de Egyptische autoriteiten. De anders zo alerte VN, de Organisatie van de IslamitischeConferentie, Amnesty International en Human Rights Watch hebben nietgereageerd op de muur en het gebruik van gas in smokkeltunnels.