Egypte doet voorstel aan Hamas: economische hulp in ruil voor staakt-het-vuren met Israel

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: HANNA LUDEN / 30 aug 2019 EGYPTE GAZA

Als Hamas een langdurig staakt-het-vuren aangaat met Israel, wil Egypte investeren in Gaza. Op die manier probeert Caïro de stabiliteit in de aangrenzende Gazastrook te bewaren.

De Egyptische president Adbel Fattah el-Sisi wil stabiliteit in de Gazastrook. Foto: Sisi spreekt de VN toe in 2015

Een delegatie van Hamas-leiders kreeg deze week een opvallend voorstel te horen in Caïro: Egypte wil economische en humanitaire bijstand verlenen in de Gazastrook, maar alleen wanneer Hamas een langdurig staakt-het-vuren aangaat met Israel. Dat schrijft de Libanese krant Al Ahbar. Hamas heeft nog niet op het voorstel gereageerd. 

Hamas lijkt controle te verliezen
Stabiliteit en rust in Gaza, dat aan de Sinaïwoestijn grenst, is een prioriteit voor de regering van president Sisi. Het is Egypte dan ook een doorn in het oog dat het huidige staakt-het-vuren tussen Hamas en Israel onder druk lijkt te staan. Deze week werden vanuit Gaza weer raketten afgeschoten op Israel, maar het Hamas-regime ontkent verantwoordelijkheid. De beweging legt de schuld bij andere groeperingen en zegt de beschietingen niet te kunnen tegenhouden. Naar verluidt heeft Egypte Hamas gewaarschuwd voor de Israelische reactie wanneer de raketbeschietingen niet ophouden, en eist het dat Hamas verantwoordelijkheid neemt. Hamas zou hebben aangegeven geen oorlog met Israel te willen, maar ook niet in staat te zijn om de ‘frustratie en woede’ van de Gazaanse bevolking in toom te houden. 

In Israel maakt men zich inderdaad zorgen over het onvermogen van Hamas om de situatie te beheersen. Het lijkt erop dat de macht van de terreurbeweging over de Gazastrook tanende is, nu rivaliserende groepen op eigen initiatief – zonder groen licht van Hamas – aanvallen op Israel uitvoeren. Een nieuwe confrontatie met Israel zou de controle van Hamas over Gaza alleen maar verder verzwakken.

Dreigende taal
Ondanks het Egyptische voorstel om de rust in Gaza te bewaren, sprak de Hamas-delegatie in Caïro dreigende taal richting Israel: elke Israelische aanval zal op harde wijze worden beantwoord, aldus de Palestijnse terreurgroep. “De rust is met bloed getekend, en Hamas is op elk moment bereid om de confrontatie aan te gaan”. Bronnen binnen Hamas stellen dat zij voldoen aan de voorwaarden van het huidige staakt-het-vuren, door de grensrellen met Israel terug te schroeven. Juist Israel stuurt aan op confrontatie, aldus de bronnen, omdat het de toevoer van olie aan Gaza zou hebben verminderd. 

Angst voor toenadering tussen Hamas en Hezbollah
Een nieuwe escalatie in de Gazastrook is het laatste waar Israel op dit moment op zit te wachten. Nu de spanningen aan de noordgrens toenemen, is rust in het zuiden van belang. Zowel in Egypte als Israel groeit de vrees over toenadering tussen Hamas en de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah. Israel zou dan te maken kunnen krijgen met een tweefrontenoorlog in het zuiden én het noorden van het land. Ook Egypte wil uit alle macht voorkomen dat Gaza in de invloedssfeer van Iran terechtkomt: het ziet het ayatollahregime in Teheran als bedreiging voor de regionale stabiliteit.