Egypte nodigt Sharon en Abbas uit

NOS Nieuws

Egypte heeft de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse president Abbas uitgenodigd voor een topontmoeting. Dat heeft het kabinetsbureau van Sharon bevestigd.

Het topoverleg moet op 8 februari plaatsvinden in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh aan de Rode Zee. De uitnodiging is aan Sharon overhandigd door de Egyptische minister van Inlichtingen Omar Suleiman, die op bezoek was in Jeruzalem.

Sharon en Abbas hebben de uitnodiging aanvaard. Maar de Egyptische regering in Caïro kon het topoverleg nog niet bevestigen. Een regeringswoordvoerder zei dat het daarvoor te vroeg is. "We moeten afwachten wat het resultaat is van de ontmoeting tussen Suleiman en Sharon."

De Egyptische invitatie komt op een moment dat er enige toenadering bestaat tussen Sharon en Abbas. Al eerder werd bekend dat de twee elkaar op 8 februari zullen ontmoeten. Ook de Jordaanse koning Abdallah zal bij de ontmoeting in Sharm-el-Sheikh aanwezig zijn.

Agenda

Hoewel nog niet precies bekend is waarover Sharon en Abbas zullen spreken, zal de uitvoering van Sharons Gazaplan op de agenda komen te staan.

Abbas heeft sinds zijn aantreden als Palestijnse president de radicale bewegingen in de Gazastrook ertoe bewogen een staakt-het-vuren in acht te nemen waaraan zij zich tot nu toe redelijk lijken te houden.

Sharon heeft rust en de steun van de Palestijnse leiding nodig bij de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook die onder de kolonisten op veel verzet stuit.

Daarnaast was een staakt-het-vuren door de radicale groeperingen in de bezette gebieden was één van Sharons eisen voor hernieuwd overleg met de Palestijnen. De Israëlische premier heeft klaarblijkelijk vertrouwen in Abbas, want vorige week repte hij over een historische kans op een doorbraak in het vredesproces in het Midden-Oosten.