Egypte pakt terroristen in Sinai aan

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 10 aug 2012 CIDI EGYPTE GAZA HAMAS TERRORISME

In navolging van de gewelddadige terreuraanslag in de Sinai afgelopen zondagnacht, is het Egyptische leger met een grote militaire actie begonnen.

Hoofddoelen van het Egyptische leger zijn terroristische cellen en infrastructuur. Inmiddels zouden er in gevechten met het Egyptische leger al 60 gewapende terroristen zijn omgekomen en er minimaal zes zijn opgepakt. Egypte gaat ervan uit dat zeker twee duizend terroristen actief zijn in de Sinai.

Egypte wijst de schuld van de aanslag op de Egyptische politiepost nabij de Rafah grensovergang met de Gazastrook toe aan de Salafistische terreurgroep het Leger van de Islam, de militaire vleugel van Hamas. Er vielen 16 dodelijke slachtoffers. Egypte heeft volgens de Arabische krant Al-Sharq Al-Anwat de Hamas-regering in de Gazastrook gevraagd om uitlevering van drie hooggeplaatste leden van het Leger van Islam. Hamas ziet het verzoek als onderdeel van een ‘anti-Gazacampagne’ van de Egyptische regering en zal om deze reden waarschijnlijk geen gehoor geven aan het Egyptische verzoek.

Egypte heeft na de aanslag veel smokkeltunnels tussen de Sinai en de Gazastrook afgesloten. Met bulldozers werden ze door het Egyptische leger onbruikbaar gemaakt. Ook de officiële grensovergang in Rafah ging dicht. Hamas echter heeft aangegeven dat meerdere tunnels weer operabel zijn en dat de handel via deze route floreert. Egypte heeft vandaag de Rafah grensovergang tijdelijk opengesteld voor reizigers.

Zie ook CIDI artikel: Trammelant langs de Egyptische grens (6-8-2012)