Egypte treedt op tegen Hamas na terreuraanval in Sinai

apache-helicopterVolgens Egypte waren er Hamasmilitanten uit de Gazastrook betrokken bij de bloedige aanval op Egyptische militairen vrijdag. Bij deze aanval, of beter een gecoördineerde serie aanvallen, kwamen meer dan 30 Egyptische militairen om. Zaterdag al zei president Al-Sisi dat de aanslagen uitgevoerd en gefinancierd waren door “buitenlandse partijen”, zonder te zeggen uit welk land deze militanten afkomstig zouden zijn of aan welke militante groepering zij zouden zijn gelieerd.

De Egyptische onderminister van Binnenlandse Zaken zei dat er Hamasterroristen bij betrokken waren, die via tunnels de regio waren binnengekomen. Zondag werd een delegatie van Hamas de toegang tot Egypte geweigerd. Egypte liet Hamas weten dat de indirecte besprekingen tussen Israel en Hamas, die vandaag in Cairo zouden beginnen, werden uitgesteld.

De grensovergang Rafah, naar de Gazastrook, is tot nader order gesloten, Egypte creëert een grotere bufferzone langs de grens naar de Gazastrook, en volgens het Egyptische blad al-Masri al-Youm heeft Sisi dit weekend nog opdracht gegeven tot de bouw van een 13 km lange anti-tunnelmuur van Rafah naar de Middellandse Zee. 

Zondag voerde het Egyptische leger luchtaanvallen uit op terroristische doelen in de noordelijke Sinai, meldde de Egyptische staatsomroep MENA. President Al-Sisi riep zondag de noodtoestand uit in de noordelijke Sinai voor een periode van drie maanden. Kort na die bekendmaking volgden de luchtaanvallen. Zij waren gericht op munitiedepots en verdachte voertuigen in Al-Arish en Sheikh Zuweid. Er werden zes militanten gedood en elf gewond, berichtte het dagblad Al-Ahram. De luchtaanvallen werden uitgevoerd met Apache-gevechtshelikopters.

Het Egyptische leger strijdt nu al lange tijd tegen militante opstandelingen, dievenbendes en mensensmokkelaars in de Sinai-woestijn. Het aantal terroristiche aanvallen is het afgelopen jaar sterk toegenomen en het geweld manifesteert zich de laatste tijd ook steeds regelmatiger in gebieden van Cairo en de Nijldelta. Honderden militairen en politiepersoneel hebben als gevolg van de gewelddadigheden het leven verloren, maar ook burgers worden in de gewelddadigheden meegesleurd in de noordelijke Sinai.