Egypte trekt resolutie die nederzettingen veroordeelt terug

VN NY vlaggenEen resolutie in de VN veiligheidsraad die het nederzettingenbeleid van Israel zou veroordelen, is door indiener Egypte op het laatste moment terug getrokken. Hierdoor gaat er niet zoals gepland over de kwestie gestemd worden.

Het Egyptische voorstel bestempelt de Israelische nederzettingen als “illegaal”, een “schending van internationaal recht” en een “groot obstakel om een tweestatenoplossing tussen Israel en de Palestijnen te bereiken”.

Formeel is de Amerikaanse positie niet bekendgemaakt. Er werd echter verwacht dat de Verenigde Staten, die vaak resoluties tegen Israel met een veto tegenhouden, zich ditmaal zouden onthouden van stemming. De Egyptische verklaring kwam enkele uren nadat Donald Trump zich uitliet over de kwestie en de VS opriep een veto uit te spreken. Vrede moet niet door stemmingen in de VN worden bereikt  maar door directe onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen, aldus Trump. Israel heeft ook druk uitgeoefend op Egypte om een besluit over de tekst uit te stellen. Egypte heeft aangegeven het voorstel weer met de ministers van de Arabische Liga te willen bespreken. 

De Israelische premier Benjamin Netanyahu had tevens de Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen trouw te blijven aan het bondgenootschap met Israel en het principe van directe onderhandelingen niet te ondermijnen. De officiële positie van de VS zou door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voorafgaande aan de stemming bekend gemaakt worden, maar nu de stemming niet doorgaat is deze toespraak geannuleerd.

Het is overigens nog niet zeker of de resolutie helemaal van de baan is: mogelijk heeft Egypte de veroordeling van Israels nederzettingenbeleid alleen maar teruggetrokken om de tekst aan te passen, om vervolgens het voorstel opnieuw in te dienen. Daarnaast zijn de Palestijnen voornemens een vergelijkbare resolutie op de tafel van de veiligheidsraad neer te leggen. Vier andere leden van de Veiligheidsraad, Venezuela, Nieuw-Zeeland, Senegal en Maleisië, hebben aangegeven met een zelfde resolutie te komen als Egypte dit niet zal doen.  

 

Zie ook: Zweden president VN Veiligheidsraad

Bronnen: The Jerusalem Post, Knack en de Volkskrant