Egyptisch leger vernietigt 285 smokkeltunnels

border-tunnel-gazaHet Egyptische leger heeft sinds 28 maart 69 smokkeltunnels langs de grens met de Gazastrook verwoest. Dit maakte de Egyptische legerwoordvoerder Mohammed Samir zaterdag bekend. De tunnels zijn gesloopt door de Egyptische troepen die gelegerd zijn in de bufferzone nabij de Rafah-grensovergang. Daarmee komt het totaal aantal vernietigde smokkeltunnels sinds februari op 285. De langste tunnel die is gevonden in deze periode was 2,8 kilometer lang en had uitgangen in drie huizen aan de Egyptische kant van de Rafah grensovergang.

Eerder deze maand keurde het Egyptische kabinet een ontwerpresolutie goed die de maximum gevangenisstraf voor het graven van tunnels langs de Egyptische grens verhoogde naar levenslang. Voor Hamas zijn de tunnels een bron van inkomsten, via de ‘belasting’ die zij heffen op de gesmokkelde waar. Die bestaat onder meer uit voedsel, medicijnen, brandstof en bouwmaterialen. De tunnels worden ook aangewend om wapens naar de Gazastrook te smokkelen.

Egypte tracht de tunnels te vernietigen als onderdeel van de campagne tegen de terroristen die zich in de noordelijke Sinai ophouden en regelmatig aanslagen uitvoeren op Egyptische politiemannen en militairen. Egypte beschuldigt Hamas van deelname aan en ondersteuning van de aanslagen in het grensgebied. Na een stijging van het aantal aanslagen is een bufferzone van 1 km langs de grens ingesteld, om de tunnels bloot te leggen en verwoesten. Er zijn bij het creëren van de bufferzone ongeveer 1110 huizen gesloopt, en ruim 1.000 gezinnen wachten op vervangende woonruimte.

Update: Een aan ISIS-gelieerde militante groepering heeft de aanslag in de grensstreek bij Rafah opgeëist, waarbij eerder vandaag drie Egyptische soldaten zijn omgekomen.