Ehud Barak: Iran heeft kernwapenprogramma waarschijnlijk hervat

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 4 dec 2007 CIDI IRAN VS

Iran heeft waarschijnlijk zijn kernwapenprogramma hervat. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, dinsdag gezegd, aldus de Israëlische legerradio.

Daarmee spreekt hij een rapport over de nucleaire ambities van Iran van het Amerikaanse National Intelligence Estimate (NIE) tegen. Volgens NIE heeft het land zijn programma om kernwapens te maken hoogstwaarschijnlijk in 2003 stopgezet. Sindsdien zouden er ook geen pogingen meer gedaan worden om nucleaire wapens te ontwikkelen.

Barak erkent dat Iran destijds het programma heeft gestaakt, maar voegt eraan toe informatie te hebben dat het “waarschijnlijk” weer is hervat. Hij zei weinig geloof te hechten aan het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Ook de Amerikaanse president Bush vindt dat Iran nog steeds een bedreiging vormt voor de wereld. “Het rapport is een waarschuwing, een signaal dat Iran het programma kan herstarten.” Daarom blijven “alle opties op de tafel” in zijn beleid voor Iran. Bush: “Iran was gevaarlijk, Iran is gevaarlijk, Iran blijft gevaarlijk als het de kennis heeft om een kernwapen te maken.”