Eigenaar verandert onder druk naam SS-schip

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 9 feb 2015 CIDI EU

pieter schelteHet naar een SS’er genoemde schip Pieter Schelte krijgt een andere naam, ‘onder druk van de wijdverspreide reacties’. Dit maakte de Zwitserse scheepsbouwer Allseas vrijdag bekend. Allseas-president Edward Heerema had het vernoemd naar zijn vader, een veroordeelde oorlogsmisdadiger die lid was van de SS en de Waffen SS.

Edward Heerema weigerde jarenlang om de naam van het schip te veranderen, die volgens hem alleen ‘een eerbetoon aan de pioniersrol van zijn vader in de offshore-industrie’ was. Hij distantieerde zich ‘volledig van het oorlogsverleden van zijn vader’, zei Heerema.

Toen het schip (ingehuurd door het Brits-Nederlandse olieconcern Shell) een maand geleden in de haven van Rotterdam aankwam, volgde een nieuwe golf van kritiek van Joodse organisaties uit Groot-Brittannië en Nederland, van Holocaustoverlevenden, van de Britse politiek en van de Internationale Transportvakbond. Dit leidde uiteindelijk tot de beslissing van Allseas.

Reacties

In een officiële persverklaring liet Allseas weten: “Als gevolg van wijdverspreide reacties heeft Edward Heerema, president van de Allseas Group, besloten om de naam van de ‘Pieter Schelte’ te veranderen. Het is nooit de bedoeling geweest om mensen met de naamgeving te kwetsen. De nieuwe naam van het schip zal binnen enkele dagen bekend worden gemaakt.”

“Dit was de enige juiste beslissing. Het is jammer dat het maar liefst tien jaar geduurd heeft voordat de eigenaar inzag dat de naam ongepast is. Je zou trots moeten zijn om het grootste schip op aarde te bezitten, maar de naam die hij koos, was niets meer dan een schandvlek. Ik ben blij dat die nu wordt uitgewist”, zei directeur Esther Voet, van het Centrum Informatie Documentatie Israel (CIDI), tegen de Britse krant The Financial Times. CIDI voert al tien jaar lang campagne tegen de kwetsende naam van het schip.

Ook de huurder van het schip, Shell, reageerde verheugd op de bekendmaking van de naamsverandering: “We hebben onze gevoelens bekend gemaakt aan Allseas en zijn blij dat deze nu besloten heeft de naam van het schip te veranderen. We kijken uit naar de samenwerking met Allseas bij de uitvoering van het project”. Shell had al eerder, onder druk van de kritiek, gepoogd Edward Heerema te overtuigen van de noodzaak de naam te veranderen. Toen dit echter mislukte, besloot Shell om het SS-schip toch te charteren voor het verwijderen van olieboorplatforms op de Noordzee.      

Oorlogsverleden

Pieter Schelte Heerema was lid van de SS en de Waffen SS en was tijdens de oorlog onder meer verantwoordelijk voor het oppakken van Nederlandse mannen die gedwongen te werk werden gesteld in de door de nazi’s bezette Baltische gebieden in Oost-Europa. Vele honderden kwamen hierbij om het leven. Ook vocht Heerema mee met de Vijfde SS-Panzer-Division ‘Wiking’ in Joegoslavië en op de Kaukasus, een divisie die regelmatig gelinkt werd aan het begaan van oorlogsmisdaden. Na de oorlog werd Heerema gearresteerd, berecht en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden. Hij kwam vrij na aftrek van voorarrest. (Lees hier en hier meer over de Pieter Schelte.)

Afbeelding: Het schip dat nu nog Pieter Schelte heet – Flickr