Eind 2018 Palestijnse verkiezingen

Eind 2018 zullen de Palestijnen naar de stembus gaan om een nieuwe regering te kiezen. Dat is één van de uitkomsten van de Palestijnse verzoeningsgesprekken die in Caïro plaatsvinden.

Momenteel vinden er verzoeningsgesprekken plaats tussen de verschillende Palestijnse facties met als doel eenheid te creëren. In 2007 verdreef Hamas de door Fatach gedomineerde Palestijnse Autoriteit uit de Gazastrook. Sindsdien zwaait de terreurbeweging de scepter in de kustenclave. Een aantal stappen zijn al ondernomen om de Palestijnse eenheid te realiseren. Zo heeft de PA de controle gekregen over de grensovergangen in Gaza

Deze week was er een twee dagen durende conferentie in Caïro om de verzoening voort te zetten. Aan het einde van dit beraad hebben de dertien betrokken Palestijnse facties een persbericht uitgebracht. In het bericht wordt gesproken over verkiezingen rond het einde van het jaar 2018, en herstelling van de Palestijnse Wetgevende Raad. 

De laatste verkiezingen vonden in 2006 plaats. Bij verschillende verzoeningspogingen is gesproken over nieuwe verkiezingen, maar een daadwerkelijke stembusgang bleef steevast uit. Het is de bedoeling dat eind 2018 de Palestijnen in zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook voor één Palestijns parlement zullen stemmen.

Hamaswoordvoerder Salah Bardawiel is echter teleurgesteld. Volgens hem vervullen de resultaten van de gesprekken niet de “ambities van de Gazanen”. Bardawiel hoopt op concrete besluiten met als doel de levens van de inwoners van de kustenclave te verbeteren. Als voorbeeld noemde de Hamaswoordvoerder de grensovergang met Egypte, Rafah. Deze is zowel deze als volgende week drie dagen open, maar er is nog geen duidelijkheid over een permanente opening. Volgens Bardawiel was dit een verboden onderwerp tijdens de gesprekken.

Dat de gesprekken niet helemaal soepeltjes verlopen illustreert het volgende incident. Hamaswoordvoerder beweerde dat de VS de PA onder druk zouden zetten om af te zien van de verzoening, en dat daarom de gesprekken zo moeizaam verlopen. Hij zou dit hebben gehoord van de PA-inlichtingenofficier Majid Faraj.

Faraj ontkent echter deze beschuldigingen door Hamas. Volgens de inlichtingenchef zijn de aantijgingen op niets gebaseerd en gelijk aan propaganda. Bardawiel heeft inmiddels excuses voor zijn uitspraken gedaan.

 

Foto: PA-president Mahmoed Abbas (r) en Hamas-leider Ismaïl Haniyeh