Eindhoven past straatnaamborden ‘Palestina’ aan

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 14 jul 2014 AMSTERDAM ANTISEMITISME

bethlehemlaanDe gemeente Eindhoven gaat de straatnaambordjes in het stadsdeel Woensel aanpassen waarop bij Israelische steden ‘plaats in Palestina’ staat. Eind mei ontstond hierover ophef. “Eindhoven veegt Israel van de kaart”, schreef Likoed Nederland hierover. VNL-Tweede Kamerleden Van Klaveren en Bontes stelden er Kamervragen over. Zij reageerden vandaag verheugd op de Eindhovense mededeling.

“Het is een terechte beslissing. Het is absurd dat er überhaupt werd gesteld dat bijvoorbeeld een stad als Tiberias, die in onomstreden gebied van de staat Israël ligt, onderdeel zou uitmaken van ‘Palestina’. In deze tijd van opkomend antisemitisme en anti-Israëlsentiment is het zeer belangrijk dat de feiten met betrekking tot de staat Israël correct worden weergegeven”, zei Van Klaveren.

Anderhalve week geleden benadrukte de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel nog dat de verwijzingen bedoeld waren als aanduiding voor het ‘Bijbelse Palestina’. De vereniging Likoed Nederland, die de ideeen voorstaat van de Likoedpartij van Netanyahu, stelde dat die context té onduidelijk is: “Als dat de uitleg is, zou dat op de bordjes moeten staan”, zei een bestuurslid. “Niemand schrijft bijvoorbeeld ‘Amsterdam, stad in Spanje’, ‘Kiev, stad in Rusland’ of ‘Eindhoven, stad in het Romeinse Rijk’.”

De gemeente ging hier aanvankelijk niet op in, maar heeft nu toch besloten alle onderschriften aan te passen. Zij worden verwijderd uit het straatnamenregister en “bij reguliere vervanging” ook van de bordjes, aldus een woordvoerder.

Foto: Bethlehemlaan in Eindhoven met onderschrift: ‘Stad in Palestina’.