Elor Azaria veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf

Zojuist heeft de rechtbank in de zaak tegen sergeant Elor Azaria haar strafmaat bepaald. Azaria was in januari door de Israelische rechtbank al schuldig bevonden aan doodslag. Hiervoor moet hij nu achttien maanden de cel in.

Op 24 maart vond er een aanval op Israelische soldaten in Hebron plaats door twee met messen bewapende Palestijnse terroristen, waarbij een soldaat gewond raakte. Beide terroristen werden bij deze aanval neergeschoten. Één stierf snel aan zijn verwondingen terwijl de ander gewond op de grond bleef liggen. Na een paar minuten waren er meer soldaten ter plaatse, waaronder legerdokter Azaria. Hij trok zijn wapen en schoot de gewonde terrorist dood. Deze gebeurtenis is gefilmd en verspreid door mensenrechtenorganisatie B’Tselem. De video ging de hele wereld over en zorgde voor veel controverse. Volgens B’Tselem ging het hier om een buitengerechtelijke executie.

Naar aanleiding van deze video stelde het Israelische leger een onderzoek in naar Azaria. Azaria beweerde bang te zijn dat de gewonde terrorist een bomgordel droeg of naar een mes probeerde te grijpen. De rechter ging hier niet in mee en bevond de medische sergeant schuldig aan doodslag. Volgens de drievoudige rechtbank was er geen reden tot schieten op de gewonde terrorist die op de grond lag. De aanklager eiste drie tot vijf jaar celstraf en een degradatie van sergeant naar soldaat. De rechtbank heeft Azaria veroordeeld tot anderhalf cel, een jaar voorwaardelijk en degradatie. De verdediging heeft aangegeven in hoger beroep te zullen gaan.

De rechtszaak houdt de gemoederen in Israel flink bezig. Sommige Israeliërs beschouwen Azaria als een held en zijn bang dat de veroordeling een precedent schept waardoor Israelische soldaten niet meer op terroristen durven te schieten. Tegelijkertijd wordt de zaak nauwlettend gevolg door verschillende internationale mensenrechtenorganisaties.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is blij met het oordeel, daar het volgens hen een “duidelijk signaal afgeeft over het gebruik van excessief geweld”. Yesh Atid Knesset-lid Ofer Shelah gaf op Facebook aan te hopen dat met het oordeel “dit pijnlijke hoofdstuk eindelijk is afgesloten”. Volgens Shelah maakten politici op een populistische manier misbruik van de rechtszaak waarmee de waarden van het leger in gevaar kwamen. Likud Knesset-lid Yehuda Glick prees de “evenwichtige” uitspraak.

De Israelische minister van Onderwijs Naftali Bennett gaat hier niet in mee. Volgens hem moet Azaria vrijgesproken worden omdat hij tot zijn daad zou zijn gekomen “om Israel te beschermen”. De minister van Transport Yisrael Katz is het hiermee eens. Hij vindt het tijd voor Azaria om “terug naar huis te komen”. De minister van Huisvesting en Bouw Yoav Galant voegt daaraan toe dat er voorkomen moet worden dat “het land door de zaak gespleten wordt”, en roept daarom om op tot gratie voor Azaria.

Buiten de rechtbank vond er een demonstratie tegen de veroordeling plaats. Ook zijn er verschillende ludieke steunbetuigingen voor Azaria, waaronder een liedje door Ariel Zilber: 

 

Bronnen: Ynet, Jpost, Times of Israel, Arutz Sheva.