Emotionele taferelen in Gazastrook

NOS Nieuws

In de Gazastrook hebben zich op de eerste dag van de gedwongen verwijdering van de kolonisten emotionele taferelen voorgedaan. Vele kolonisten gaven zich met passief verzet en huilend over aan de soldaten, met hun kinderen op de arm. Anderen scheurden hun kleren kapot, een joods teken van rouw en verdriet.

De soldaten gingen aanvankelijk omzichtig te werk, maar later grondiger. Zij sleepten biddende kolonisten zonder pardon uit de synagogen naar de gereedstaande bussen.

De soldaten stuitten ook op verzet. "Ik wil niet weg, ik wil niet weg", schreeuwde een vrouw die vanochtend door de soldaten werd weggesleept. In de nederzetting Morag dreigde een kolonist een baby van de eerste verdieping van zijn woning naar beneden te gooien.

Niet alleen de kolonisten hadden het moeilijk. Ook de soldaten hielden het soms niet droog. Zij hadden orders de kolonisten met zachte dwang te evacueren. Hoewel het leger heeft getraind op het in bedwang houden van de emoties, hadden sommige soldaten duidelijk moeite met het uit hun huizen halen van hun geloofsgenoten.

Hartverscheurend

Al met al verliep de eerste dag van de gedwongen evacuatie van de Gazastrook zonder al te grote noemenswaardige incidenten, heeft het Israëlische leger laten weten. Het leger verwacht dat binnen een week de klus zal zijn geklaard.

De Israëlische premier Sharon zei voor de televisie "tot tranen toe" te zijn geroerd bij het zien van de "hartverscheurende" beelden van soldaten die kolonisten uit hun huizen haalden. Hij riep de kolonisten op de soldaten niet de schuld te geven de ontruiming. "Ik ben hiervoor verantwoordelijk. Val mij aan. Geef mij de schuld."

De militairen schoven woensdagochtend vroeg de barricades opzij en marcheerden in formatie de nederzettingen Morag, Neve Dekalim, Bedolah en Ganei Tal binnen.

Vooral in Morag en Neve Dekalim, de grootste nederzettting, kregen de soldaten te maken met betogers. "We pakken het rustig aan", zei een legerwoordvoerder, "maar we gaan niet weg tot iedereen is vertrokken".

Dinsdagnacht verstreek het ultimatum aan de circa 8000 kolonisten en de enkele duizenden, vooral jonge, demonstranten die zich bij hen hebben gevoegd. Naar schatting ongeveer 4000 kolonisten hebben de Gazastrook inmiddels vrijwillig verlaten.

De opgepakte kolonisten en demonstranten werden in een bus gezet en uit de Gazastrook gereden. Daar werden de kolonisten over het algemeen vrijgelaten. De felle demonstranten werden voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Bloedbad

In een ogenschijnlijke reactie op de ontruiming heeft een joodse kolonist op de Westelijke Jordaanoever drie Palestijnse arbeiders doodgeschoten. Twee mensen raakten gewond.

Hamas en de Islamitische Jihad hebben meteen wraak gezworen voor de aanslag. De Palestijnse Autoriteit eiste bij monde van toponderhandelaar Saeb Erekat dat Israël alle kolonisten op de Westbank ontwapent.

Twee weken geleden schoot een ultranationalistische jood in een bus in het noorden van Israël vier Israëlische Arabieren dood. De man, een ex-soldaat, werd zelf omgebracht door woedende omstanders.