EU-ambassadeur op het matje geroepen om niet uitsluiten van Palestijnse terroristen voor EU-subsidies

Nadat de EU-vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden heeft geschreven dat NGO’s die leden van terreurgroepen in dienst hebben gewoon in aanmerking voor EU-subsidies komen, heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken EU-ambassadeur Emanuele Giaufret op het matje geroepen.

Recent heeft de lokale EU-vertegenwoordiger voor de Palestijnen een brief gestuurd aan PNGO, een koepelorganisatie voor Palestijnse non-gouvernementele organisaties. In de brief laat de EU weten dat NGO’s waar personen werkzaam zijn die tegelijkertijd lid zijn van een terroristische organisatie of deze steun verlenen, niets te vrezen hebben wanneer het gaat om het ontvangen van EU-subsidies.

Naar aanleiding hiervan, heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken EU-ambassadeur Emanuele Giaufret op het matje geroepen. “Israël is categorisch tegen het EU-beleid met betrekking tot het financieren van terroristische organisaties,” aldus het ministerie. EU-ambassadeur Giaufret heeft woensdagavond een brief ontvangen die hem verzoekt bij het Israëlische ministerie te verschijnen om toelichting te geven op het subsidiebeleid.

“We eisen dat de EU onmiddellijk stopt met alle steun, financieel of op welke manier dan ook, aan elke factor die terrorisme direct of indirect steunt”, zo reageerde minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz. “Zoals het verleden ons heeft geleerd: terrorisme is terrorisme, en elke hulp dan ook daaraan leidt alleen maar tot meer terrorisme”.

De EU blijft ontkennen dat het Palestijns terrorisme steunt. “Beschuldigingen dat de EU ophitsing of terreur steunt zijn ongegrond en volstrekt onacceptabel, aldus een woordvoerder van de EU-vertegenwoordiging in Israël. Volgens de woordvoerder kent de EU strikte regels omtrent het screenen en doorlichten van begunstigden van Europese subsidies, en moeten ontvangers van EU-geld garanderen dat 

Er wordt volgens de woordvoerder dan ook op geen enkele wijze steun verleend aan derde partijen die op de restrictieve lijst van de Europese Unie staan. Deze bewering staat echter lijnrecht tegenover wat EU-vertegenwoordiger voor de Palestijnse gebieden in zijn brief aan PNGO stelde: “Terwijl entiteiten en groepen die op restrictieve lijsten van de EU staan niet kunnen profiteren van door EU gesubsidieerde activiteiten, is het wel te verstaan dat een natuurlijk persoon met affiliatie met, sympathie voor of steun voor welke groep of entiteit dan ook genoemd op de restrictieve lijsten van de EU niet uitgesloten wordt van het profiteren van door EU gesubsidieerde activiteiten, tenzij zijn/haar exacte naam en achternaam (die zijn/haar identiteit bevestigt) correspondeert met welk natuurlijk persoon dan ook op de restrictieve lijsten van de EU”.

De beweringen van enerzijds de EU-delegatie in Israël en anderzijds de EU-vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden spreken elkaar dus tegen. Op de restrictieve lijst van de EU staan overigens de namen van wereldwijd slechts 15 personen, waaronder nog steeds de Iraanse generaal Qassem Soleimani – terwijl die al in januari is gedood door de Verenigde Staten.