EU financiert bouw illegale Palestijnse woningen op Westbank

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 10 feb 2015 GAZA IDF NEDERZETTINGEN PA WESTBANK

Jerusalem-and-Adumim-AreaDe Europese Unie heeft voor tientallen miljoenen euro’s de illegale bouw gefinancierd van meer dan 400 Palestijnse huizen zonder bouwvergunning op de Westoever. Dat stelt een rapport waar de rechtse Israelische NGO, Regavim, afgelopen vrijdag mee naar buiten kwam. De bouw in gebied C is in strijd met de Oslo-akkoorden, waarin staat dat geen van de partijen acties mag ondernemen die de status quo veranderen. Bovendien mag men in het door Israel beheerde gebied niet bouwen zonder bouwvergunning. Verschillende internationale rechters en leden van het Europees parlement hebben de bevindingen van Regavim in het gelijk gesteld. Diverse Israelische media wisten ondertussen te melden dat de Israelische premier Netanyahu al heeft besloten de huizen, waarvoor geen bouwvergunning is, te laten afbreken.

Het rapport van Regavim spreekt over ‘EU-nederzettingen’ op ongeveer 17 locaties op de Westoever. De meeste daarvan zijn te vinden rond Ma’aleh Adumim en het omstreden E1-gebied. (Klik op het kaartje hierboven voor een vergroting.) Op de meeste gebouwen zwaaien prominent de vlaggen van de EU, maar er zijn ook logo’s te vinden van NGO’s als Oxfam, die meegeholpen hebben met het uitvoeren van de projecten.

EU en Oxfam

De EU zelf is tegenstrijdig over of er ‘EU-nederzettingen’ worden gebouwd op de Westoever. Een woordvoerder van de EU in Brussel, Maja Kocijancic, ontkende impliciet dat er dergelijke praktijken plaatsvinden tegenover de Britse krant The Daily Mail: ‘De financiering van de EU is alleen bedoeld voor training en expertise, om de Palestijnse Autoriteit te helpen nieuwe infrastructuur te bouwen, en ervoor te zorgen dat mensen daar hun land kunnen claimen en opnieuw te bebouwen’.

Tegenover dezelfde krant stelde Shadi Otman, woordvoerder voor de EU in de Westbank en Gaza, daarentegen duidelijk dat er wel degelijk illegaal gebouwd wordt in gebied C: “Wij steunen de Palestijnse aanwezigheid in gebied C. Deze aanwezigheid moet niet alleen beperkt blijven tot de gebieden A en B. Gebied C is deel van bezet Palestijns gebied wat in de toekomst uiteindelijk ook Palestijns land moet worden. Er wordt daar slechts gebouwd aan een toekomstige Palestijnse staat die naast Israel bestaat.”       

Een woordvoerder van Oxfam bevestigde dat er zonder vergunning gebouwd wordt, maar zei dat dit gerechtvaardigd was op basis van ‘humanitaire gronden’: “97 procent van de Palestijnse bouwaanvragen in bezet Palestijnse gebied wordt door de Israeli’s afgewezen. Ze kunnen daardoor geen basisvoorzieningen zoals scholen en huizen bouwen, waardoor de Palestijnse gemeenschappen in gebied C tot de allerarmste op de Westbank behoren. De internationale gemeenschap heeft daarom de verantwoordelijkheid om essentiële projecten voor deze gemarginaliseerde groepen te steunen.”

Incident met Franse diplomate op Westoever

Franse diplomate Marion Fesneau-Castaing duwt IDF-soldaat, september 2013. De IDF belette haar en andere activisten tenten en andere uitrusting naar Palestijnse families te brengen van wie illegale huizen waren gesloopt. Volgens de IDF probeerden zij de huizen te herbouwen. Castaing is van haar functie ontheven. (Screenshot/YouTube)

Kritiek

Volgens Ari Briggs van Regavim creeërt de EU en Oxfam met de ‘humanitaire projecten’ een ‘Trojaans paard’ om zo later in politiek opzicht meer te kunnen claimen. ‘Ze hebben hun passieve diplomatie de laatste jaren ingeruild voor een actieve participatie in illegale Palestijnse nederzettingen. Ze willen op deze manier een de facto Palestijnse staat creëren, zonder daarover te onderhandelen met de Israel.’   

Twee leden van het Europees Parlement hebben al bekend gemaakt dat ze de uitkomsten van het rapport gaan aankaarten bij de beleidsmakers van de EU.

Op 1 februari jongstleden stuurde James Carver, Brits parlementslid van EU (voor de regio West Midlands), een kritische brief over de zaak naar het Europees Comité voor Buitenlandse Zaken. Hierin stelt hij dat de acties op de Westoever ‘in strijd zijn met de statuten van de Europese Unie’ en dat lidstaten van de ‘EU zelf ook nooit illegale nederzettingen op hun grond zouden toestaan’. ‘Bovendien zijn de nederzettingen in strijd met de Olso Akkoorden’, waar de EU zelf zijn handtekening onder heeft gezet. Het Duitse parlementslid Michael Theurer deelt de zorgen van Carver en belooft als lid van het Europees Comité voor Economische en Monetaire Zaken dat hij de zaak ‘tot op de bodem gaat uitzoeken’.

Knessetlid voor Likoed Yariv Levin, noemde in zijn reactie tegenover de Daily Mail ‘het EU beleid hypocriet. Ze bekritiseren altijd de bouw van Israelische nederzettingen  terwijl ze zelf deelnemen aan de bouw van illegale Palestijnse huizen op Israelisch land.’

Intussen wisten Israelische media vrijdag te berichten dat de Israelische premier Benjamin Netanyahu zijn Minister van Defensie, Moshe Ya’alon, heeft geïnstrueerd om de zonder bouwvergunning neergezette huizen af te breken.  

Afbeelding: Kaart Regavim met de door EU gefincancierde Palestijnse bouwprojecten, aangegeven door een ster op de blauwe rechthoekjes.