Tijdens de Europese top van 21-22 juni in Sevilla vormde ook het Midden-Oosten onderwerp van gesprek. Hieronder volgt de officiële verklaring terzake.
‘De crisis in het Midden-Oosten is op een kritiek keerpunt aanbeland. Verdere escalatie zal de situatie onbeheersbaar maken. De partijen kunnen op eigen kracht geen oplossing vinden. Politieke actie van de hele internationale gemeenschap is dringend geboden. Het Kwartet zal daarbij een sleutelrol moeten spelen door een vredesproces in gang te zetten.
‘De Europese Raad steunt het spoedige bijeenroepen van een internationale conferentie. Deze conferentie dient zowel politieke en economische als veiligheidsaspecten te bespreken. Zij moet de verschillende onderdelen van de politieke oplossing bekrachtigen en een realistisch en nauwkeurig tijdschema vaststellen.
‘De Europese Raad veroordeelt met klem alle terroristische aanslagen tegen Israëlische burgers. Het vredesproces en de stabiliteit van de regio mogen niet door terrorisme gegijzeld worden. De strijd tegen het terrorisme moet worden voortgezet, maar tegelijkertijd moeten ook de onderhandelingen over een politieke oplossing worden voortgezet.
‘Een regeling kan enkel en alleen door onderhandelingen tot stand komen. De doelstelling is dat een eind wordt gemaakt aan de bezetting en spoedig een democratische, levensvatbare, vreedzame en soevereine staat Palestina tot stand wordt gebracht, op basis van de grenzen van 1967, zo nodig met kleine door de partijen overeengekomen aanpassingen. Het eindresultaat dienen twee staten te zijn die naast elkaar bestaan binnen veilige en erkende grenzen en normale betrekkingen met hun buurlanden onderhouden.
‘In dit verband moet een billijke oplossing worden gevonden voor het complexe vraagstuk van Jeruzalem alsmede een rechtvaardige, levensvatbare en gezamenlijk overeengekomen oplossing voor het probleem van de Palestijnse vluchtelingen.
‘Hervorming van de Palestijnse autoriteit is van essentieel belang. De Europese Raad verwacht van de Palestijnse autoriteit dat zij werk maakt van haar toezeggingen inzake de hervorming van de veiligheidsdiensten, spoedige verkiezingen en politieke en bestuurlijke hervormingen. De Europese Unie bevestigt bereid te zijn deze hervormingen te blijven steunen.
‘Aan de militaire operaties in de bezette gebieden moet een eind komen. Beperkingen op de vrijheid van verplaatsing moeten worden opgeheven. Muren zullen geen vrede brengen.
‘De Europese Unie staat klaar om ten volle bij te dragen aan de wederopbouw, alsmede aan de wederopbouw van de Palestijnse economie als integraal onderdeel van de ontwikkeling van de regio.
‘De Europese Unie zal zich samen met de partijen en met haar partners in de internationale gemeenschap, met name met de Verenigde Staten in het kader van het Kwartet, inzetten om elke kans op vrede en op een behoorlijke toekomst voor de hele bevolking van de regio te grijpen.’