EU legt schuld voor oplopende spanningen Midden-Oosten bij Israel

De Europese Unie legt de schuld voor de oplopende spanningen op Israels noordgrens impliciet bij Israel. De Europese dienst voor extern optreden (EEAS) schrijft vandaag in een verklaring dat de toegenomen onrust in het Midden-Oosten is te wijten aan een “drone-incident ten zuiden van Beiroet”. De kwalijke rol van Iran en haar proxies in Libanon en Syrië wordt volledig doodgezwegen door de EU.

Ook de recente dreigementen en verijdelde aanvallen richting de Joodse staat worden genegeerd. In plaats daarvan vraagt de EU aandacht voor Libanon’s recht op territoriale integriteit en worden “alle partijen” opgeroepen om de rust te bewaren.

Killerdrones
Dit weekend kwam het Israelische leger met het nieuws dat op het nippertje een “grootschalige aanval” met meerdere killerdrones door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en andere milities is voorkomen. Volgens de IDF was er reeds opdracht gegeven om met explosieven uitgeruste drones vanuit Syrië naar Israel te laten vliegen. Op zaterdagavond voerde Israel om deze reden enkele luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië, waarmee de aanval op Israelische burgers in de Golanhoogten werd voorkomen.

Na de Israelische aanval in Syrië kwamen Iran en haar proxies in de regio met verklaringen waarin wraak werd gezworen. Zo publiceerde IRGC-commandant Qassem Soleimani een poster waarop Iran claimt dat “deze krankzinnige operaties absoluut de laatste stappen zijn van het zionistische regime”. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei op Libanese televisie dat er in “een, twee of drie dagen” een vergeldingsaanval zal volgen. Op maandag dreigde de terreurgroep Israelische vliegtuigen uit de lucht te schieten. Volgens bronnen rondom Hezbollah is de dreiging reëel.

Ook werd het zuiden van Israel dit weekend weer opgeschrikt door raketaanvallen uit Gaza. Op zondagavond werd Zuid-Israel getroffen door drie raketten. Volgens een woordvoerder van het Israelische leger wil de eveneens door Iran gesteunde terreurgroep Islamitische Jihad een nieuwe Gazaoorlog uitlokken. Op dinsdag werden wederom drie raketten afgevuurd.

Recht op zelfverdediging
Al deze feiten worden echter niet genoemd in het EU-statement. In plaats daarvan claimt de EEAS dat de spanningen ontstonden na een “drone-incident ten zuiden van Beiroet”. Het kantoor van EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini refereert hiermee aan een incident met twee drones die op zondagochtend zouden zijn neergestort of neergeschoten nabij een gebouw van Hezbollah. Volgens de terreurgroep gaat het om Israelische drones, maar dit is allerminst zeker. Uit een analyse van fotomateriaal blijkt dat het ook zou kunnen gaan om drones uit Iran, nota bene Hezbollah’s voornaamste bondgenoot en broodheer.

Diezelfde ochtend maakte een onbemand vliegtuig, eveneens in de buurt van Beiroet, belangrijke apparatuur van Hezbollah onschadelijk. De machines werden door de terreurgroep gebruikt om precisieraketten te fabriceren, in strijd met verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Deze preventieve aanval is vermoedelijk wel door Israel uitgevoerd: het is onwaarschijnlijk dat Iran haar eigen wapenkonvooi aan zou vallen.

Desondanks vindt de EU het belangrijk om te benadrukken dat zij Libanon’s recht op “stabiliteit, veiligheid en soevereiniteit” blijft steunen, en dat de Unie in nauw contact staat met internationale partners om dit te waarborgen. Volgens Mogherini zijn militaire acties of eenzijdige stappen niet de oplossing. Iedere steun voor Israels recht op zelfverdediging ontbreekt echter, ondanks de vele dreigingen vanuit Iran en haar proxies in Libanon en Syrië.

‘Sympathie voor Hezbollah’
De Israelische EU-missie veroordeelde de uitlatingen van de EU vrijwel direct met stevige woorden. Volgens de Israeli’s is het een “bizar statement” en uit de EU hiermee praktisch sympathie voor terreurbeweging Hezbollah. “De dreigementen om Israel aan te vallen, die de afgelopen 72 uur zijn geuit, worden volledig genegeerd. Tot zover de toewijding van de EU aan Israels veiligheid.” De Israelische ambassadeur naar de EU eist opheldering over het standpunt.

Het Israelische leger maakt zich ondertussen op voor een aanval van Hezbollah, schrijft The Times of Israel dinsdag. De IDF vermoedt dat de terreurgroep een poging gaat doen om Israelische soldaten of militaire installaties aan te vallen.

Afbeelding: Cabinet of Ministers of Ukraine.