EU voorop in plannen voor meer drinkwater voor Gaza

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: SAMUEL JONG / 1 mei 2019 GAZA WATER

De EU speelt een voortrekkersrol in de totstandkoming van een nieuwe ontziltingsinstallatie in Gaza, die tot meer schoon drinkwater voor de bevolking zal leiden.

Het wordt de grootste investering in Gaza die tot nu toe is gedaan. Voor een bedrag van naar schatting 580 miljoen euro werken verschillende landen en internationale organisaties aan de totstandkoming van een ontziltingsinstallatie in Gaza. 80% van het bedrag is al binnen: de Europese Investeringsbank, de Wereldbank en de Islamitische Ontwikkelingsbank bekostigen dit gedeelte.

Drinkwaterzekerheid in Gaza is niet alleen van humanitair belang, maar ook in het Israelische strategische belang: de regionale stabiliteit blijft zo in ieder geval nog enigszins gewaarborgd.

Op 30 april organiseerden de Europese Commissie, de Palestijnse Autoriteit en de Islamitische Ontwikkelingsbank een informatiebijeenkomst voor potentiële nieuwe donoren aan het project.

Eenmaal gerealiseerd zal de installatie 55 miljoen kubieke meter aan vers, schoon drinkwater per jaar produceren. De meer dan twee miljoen inwoners van Gaza lopen dan geen risico meer om ongezond water te drinken. Momenteel is Gaza afhankelijk van drinkwaterimport uit Israel. 97% van het water in Gaza zelf is ondrinkbaar, omdat de eigen drinkwatervoorziening te veel gebruikt is en het water is gecontamineerd.

Het is te hopen dat dit project een succes wordt, in de eerste plaats voor de bevolking op de Gazastrook. Iedereen heeft recht op schoon drinkwater. Voor de totstandkoming van een duurzaam vredesakkoord is het bovendien een basisvoorwaarde dat Palestijnen in hun elementaire behoeften kunnen voorzien.