EU spreekt zich uit tegen administratieve detentie lid Islamitische Jihad

De Europese Unie spreekt zich in een statement uit tegen de administratieve detentie van Maher al-Makhras door Israëlische autoriteiten. Al-Makhras is lid van Islamitische Jihad – bevestigd door de Palestijnse terreurgroep zelf.

Maher al-Akhras werd in juli gearresteerd en wordt sindsdien in Israël vastgehouden zonder formele aanklacht. In protest hiertegen is Al-Akhras in hongerstaking gegaan, die inmiddels al meer dan negentig dagen duurt. 

Administratieve detentie is een middel dat Israël tegen terrorisme toepast. Dat is het zonder tussenkomst van de rechter mensen opsluiten omdat ze verdacht worden van het beramen van misdrijven. Het is een arrestatie vooraf aan (een vermoeden van) het misdrijf. Israël is niet het enige democratische land die dit middel toepast. Ook Engeland in de strijd tegen de IRA en de VS in Guantanomo Bay hebben dat gedaan. Er zitten momenteel in Israëlische gevangenissen zo’n 350 mensen in administratieve detentie, meest Palestijnen en enkele radicale Joodse Israëli’s.

Naar aanleiding van zijn verslechterende situatie, werd Al-Akhras overgebracht naar het Kaplan-ziekenhuis. Hier weigerde hij echter behandeld te worden, waarop hij is teruggebracht naar een gevangenisziekenhuis. Volgens bronnen is op camerabeelden te zien dat Al-Akhras stiekem heeft gegeten.

Al-Akhras is lid van Islamitische Jihad. Dit wordt bevestigd door de Palestijnse terreurgroep zelf, die ook door de EU als terroristische organisatie wordt aangemerkt. 

Vrijdagavond heeft de EU een statement uitgebracht over administratieve detentie en hongerstaking van Al-Akhras. Volgens woordvoerder Peter Stano volgt de EU “nauwlettend de snel verslechterende gezondheidstoestand van meneer Mahar Al-Akhras terwijl hij zijn hongerstaking voortzet in protest tegen zijn administratieve detentie zonder formele aanklacht in Israël”. Dat het gaat om een lid van een terreurgroep die streeft naar de vernietiging van Israël, laat de EU-woordvoerder koud: “ongeacht de aantijgingen tegen de heer Al-Akhras, herhaalt de Europese Unie haar al lang bestaande bezorgdheid over het uitgebreide gebruik door Israël van administratieve detentie zonder formele aanklacht”.

“Gedetineerden hebben het recht te worden geïnformeerd over de tenlasteleggingen die ten grondslag liggen aan een detentie en te worden onderworpen aan een eerlijk proces”, aldus Stano. De Europese Unie roept Israël op om het internationaal humanitair recht en zijn mensenrechtenverplichtingen jegens alle gevangenen volledig te eerbiedigen, ook in het licht van de Vierde Conventie van Genève, en al het mogelijke te doen om de gezondheid van de heer Al-Akhras in de verdere behandeling van deze zaak veilig te stellen”.

Op 22 oktober werden twee raketten op de Israëlische stad Ashkelon vanuit de Gazastrook afgevuurd. Op aan Islamitische Jihad-gelieerde kanalen werd vervolgens de volgende boodschap gedeeld: “stel ons geduld niet op de proef, ons geduld raakt op”. De door Iran gesteunde terreurbeweging publiceerde onlangs een video waarin het dreigt met raketaanvallen op Israël naar aanleiding van de verslechterende toestand van Maher al-Akhras. De dreiging door Islamitische Jihad raketten op Israëlische burgers af te vuren, of de raketaanval op Ashkelon werd overigens –  in tegenstelling tot de administratieve detentie van het Islamitische Jihad-lid – niet door de EU veroordeeld.