EU spreekt zich uit tegen woningbouw en buitenposten Westoever

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 19 jan 2021 EU NEDERZETTINGEN

EU-woordvoerder Peter Stano spreekt zich in een verklaring uit tegen de bouw van zo’n 800 woningen op de Westelijke Jordaanoever, en de legalisering van verschillende buitenposten en heuvelnederzettingen voorbij de Groene Lijn. Dit zijn vaak illegale uitbreidingen van nederzettingen in de vorm van tijdelijke woningen op een heuveltop enkele kilometers buiten de originele nederzetting. Stano noemt de voorgenomen woningbouw en de legalisatie van deze buitenposten als nieuwe wijken van bestaande nederzettingen “contraproductief met het oog op normalisatie met Arabische landen”.

Uitzicht vanaf de nederzetting Eli

Het gaat om woningbouw in verschillende nederzettingen in de noordelijke Westelijke Jordaanoever, vooral rondom Ariel. Deze nederzettingen zijn onder meer populair bij Israeli’s vanwege de korte rijdafstand naar Tel Aviv. Bij de EU minder populair: Stano benadrukt dat de EU Israelische nederzettingen als illegaal beschouwt, en roept Israel in het bijzonder op alle buitenposten opgericht sinds 2001 op te heffen: “De EU roept beide partijen op om unilaterale stappen te vermijden die een tweestatenoplossing zouden kunnen ondermijnen.” De lopende uitbreiding van Zuid-Jeruzalemse wijk Givat Hamatos werd opnieuw meegenomen in de klacht, evenals de aankondiging dat tientallen buitenposten wellicht gelegaliseerd zouden worden.

De aangekondigde bouw komt vlak voor de inwijding van Joe Biden als Amerikaans president, van wie verwacht wordt dat zijn regering kritischer tegenover Israelische nederzettingenbouw zal staan dan Donald Trump. In 2010 was Biden al niet onder de indruk van de aankondiging van 1.600 huizen in Oost-Jeruzalem tijdens een bezoek van de toenmalig vicepresident.

“Zelfs tijdens verkiezingen moet het nationale belang beschermd worden. Een verstandige regering zoekt geen onnodige ruzie met een nieuwe Amerikaanse president,” mopperde oppositieleider Yair Lapid in reactie op de nieuwe woningbouw.

Palestijnse bouwplannen in Gebied C

Zondag beschuldigde defensieminister Benny Gantz premier Benjamin Netanyahu van pogingen om reeds goedgekeurde Palestijnse bouwplannen in Gebied C te blokkeren. Tijdens een vergadering over de bouwvergunningen van het defensieministerie, belde het kantoor van de premier ambtenaren met het verzoek de vergadering stop te zetten. “Ik laat de premier mijn bevoegdheden niet omzeilen,” brieste Gantz. “Deze vergadering was vorige week al gepland, en er is geen reden voor bemoeienis,” aldus de ex-coalitiepartner van Netanyahu. De bespreking ging na een korte onderbreking door.

Onderwerp van de verstoorde vergadering waren honderden Palestijnse bouwvergunningaanvragen voor woningen, hotels en boerderijgebouwen in Gebied C, dat onder controle staat van het Israelische leger. Vergunningen voor Palestijnse bouwprojecten in Gebied C worden sporadisch gegeven: In 2019 werden er zo’n 700 vergunningen verleend, maar stuitten deze op groot oponthoud. In 2020 werden veel minder vergunningen verleend, vanwege spanningen met de PA en de economische crisis. Volgens mensenrechtenorganisatie Bimkom dateert het merendeel van de vergunningaanvragen die onlangs goedgekeurd werden alweer van 2012.